Säästäminen on taito, jota on hyvä opetella läpi elämän. Säästämisen motiivit sekä määrät vaihtelevat iän sekä elämänvaiheen mukaan – rahaa voi pistää sivuun vaikkapa uutta lelua, mopoa, pelikonsolia, ensimmäistä asuntoa tai tulevaisuuden eläkepäiviä varten.

Säästämisestä on hyvä puhua lapsille sekä joskus myös senioreille.

Viikkoraha opettaa lasta

Lapset muodostavat käsityksen rahasta jo alle kouluikäisenä. Aikuisten kannattaa selittää lapselle, mistä raha tulee ja mihin sitä käytetään. Perheen mahdollisia rahahuolia ei pidä kaataa lapsen harteille. Joskus lastenkirjoissa sivutaan raha-aihetta, ja se on helppo ottaa tällöin puheeksi.

Paras tapa harjoitella säästämistä, on antaa lapselle viikkorahaa. Se on mainio keino rahataitojen sekä maltin opetteluun. Lapsi voi esimerkiksi säästää viikkorahojaan uuteen leluun tai pelikonsoliin. Aikuinen voi myös palkita lasta kärsivällisyydestä vaikkapa maksamalla loput lapsen haaveilemasta asiasta silloin, kun hän on itse säästänyt puolet rahasummasta.

Perinteinen säästölipas on sekin loistava keino opettaa säästämistä lapselle. OP:n lapsiasiakkaille suunnattuun maksuttomaan Hippo-klubiin liittyessään 3-8-vuotias lapsi saa lahjaksi hauskan säästölippaan sekä kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän Hippo-lehden.

Visualisoi nuoren säästötavoite

Moni nuori saa vanhemmiltaan kuukausirahaa, jonka suuruus kasvaa iän karttuessa. Monesti kuukausiraha on vastikkeellinen asia, joka nuoren tulee ansaita esimerkiksi kotitöitä tekemällä. Aikuisen on hyvä käydä nuoren kanssa läpi, mitä asioita hänen odotetaan maksavan itse kuukausirahallaan, ja mitkä hankinnat ovat edelleen aikuisten vastuulla.

Nuorella on usein useiden satojen eurojen arvoisia säästötavoitteita. Hän voi säästää rahoja vaikka uuteen mopoon. Säästämistä ja sen edistymistä voi havainnollistaa nuorelle visuaalisesti. Esimerkiksi Marttojen sivuilta voi tulostaa "säästöpolun”, johon piirtyvä säästämisen edistyminen motivoi nuorta pääsemään tavoitteeseensa.

Aikuisiän kynnyksellä oleva nuori saattaa säästää omaa asuntoa varten, ja OP Säästölipas on helppo tapa säästösumman kartuttamiseen. Jokaisen pankkikorttimaksun yhteydessä rahaa siirtyy esimerkiksi euron verran erilliselle säästötilille.

Suoraa puhetta seniorin kanssa

Monien seniorien verkkopankkitaidot ovat melko hyvällä mallilla, ja yhä harvempi ikäihminen säästää käteistä patjan alle. Ikääntyneen läheisen kanssa on silti tärkeää puhua rahasta sekä siitä, mihin hän haluaa säästönsä käyttää. Osa senioreista maksaa säästöillään tulevia hoitokulujaan, tai vaihtoehtoisesti antaa rahaa jälkikasvun iloksi.

Seniorin kanssa rahasta puhuttaessa tulee varmistaa, että hänen varansa riittävät elämiseen sekä siihen, mikä on hänelle tärkeää. On myös tärkeää varmistaa, että seniori pääsee käsiksi rahoihinsa verkkopankissa tai käteisautomaatilla.

Muistisairaan läheisen kanssa rahasta on erityisen hyvä keskustella säännöllisesti sekä huolehtia, että hän käyttää rahaa edelleen vastuullisesti.

Oman talouden tuloja sekä erityisesti menoja voi seurata seniorinakin esimerkiksi kulupäiväkirjan avulla. Kun talouden tapahtumat ovat tiedossa, on säästäminenkin helpompaa.

Juttuun on haastateltu Marttojen hankeasiantuntija Katri Pellikkaa. 

Tärkeintä säästämisessä on aloittaminen eli mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä. Lue, miten pääset helposti alkuun.

Lue myös:

Pankkiasioiden hoitaminen ilman tietokonetta tai älypuhelinta: helpot tavat

Miten saisin kerrytettyä varallisuuttani?