Asko Siintola jäi ensimmäisen kerran vanhempainvapaalle hänen tyttärensä ollessa vielä vauva.

– Ensimmäisellä kerralla oli jännittävää jäädä kotiin kahdestaan vauvan kanssa. Tiesin kyllä hyvin kaiken, mitä piti tehdä, minkä verran piti antaa ruokaa ja maitoa.  

Siintola paljastaa tehneensä seurantaa taulokoimalla ruoka-aineksia ja maitomääriä.

– Siinä oli hifistelyn paikka ja se oli omalla tavalla jännittävää. Eniten mietitytti, pystynkö järjestämään riittävästi ohjelmaa meille, osaanko viihdyttää ja keksiä tarpeeksi kehittäviä leikkejä, jotta tyttö kehittyy halutulla tavalla. Olimme paljon kesäpaikalla, vietimme päivät yhdessä, meillä oli omat rutiinit ja yritimme keksiä tekemistä leikkien kautta. Kävimme kävelyillä ja muuta. Illat ja viikonloput tein remonttihommia, Siintola kertoo.  

Siintolan tytär on nyt yhdeksän kuukauden ikäinen. Siintola jää tyttärensä kanssa kotiin jo toistamiseen tämän vuoden alussa.

Siintolalla on lapsuuden kodistaan osallistuvan isän malli, myös nykyinen työnantaja OP Ryhmä on kannustanut perhevapaiden pitämiseen.

– On ollut hyödyllistä, että on joustava työnantaja, sillä yrittäjänä työskentelevällä puolisolla ei samanlaista joustoa ole.

Siintolan mukaan hänen ei ole tarvinnut miettiä, miten oma esihenkilö vapaaseen suhtautuu.

– Hän sanoi, että perheen tarpeet edellä.

Siintola onkin pohtinut, sanottaisiinko joka paikassa näin vilpittömästi.

– Täällä kaikki ovat ymmärtäneet sen, että tässä hetkessä perhe ja lapsi ovat tärkeämpiä kuin työ, Siintola kiittelee. 

Oli päivänselvää, että jään kotiin 

Omasta lapsuudesta Siintola muistaa lämpimän ja tasa-arvoisen ilmapiirin. Siintolan kotona myös isä teki ruokaa ja oli paljon kotona.  

– Tämä näkyy myös omassa ajattelussa. Minulle oli luonnollinen valinta, että jään kotiin. Mielestäni myös isän kuuluu olla kotona ja lasten kanssa. Suhde omaan isään on ollut kohtuullisen perinteinen ja suomalainen, eli turhaa ei kotona tunteiltu. Yhteinen juttu meillä oli jääkiekko. Isä oli meidän joukkueen huoltaja ja vei aina harjoituksiin. Istuttiin isän kanssa aika paljon autossa.

Olen oppinut kärsivällisyyttä ja empatiakykyä. Sitä, että ajattelee tuntemuksia toisen kautta, eikä aina itseä ja miltä itsestä tuntuu. 

Siintolan mielestä odotusaikana isät ovat paljolti sivuroolissa.  

– Odotusaika ei mennyt siten kuin olimme ajatelleet. Rakenneultrassa oli merkkejä siitä, että lapsi syntyisi pienipainoisena. Silloin kun kaikki ei mene täydellisesti, odotus on aika huolen leimaavaa aikaa. Sitä miettii jatkuvasti, mikä on vialla, vaikka todellisuudessa kaikki on hyvin, eikä mikään ole vialla.   

Siintola kertoo ohjanneensa omat voimavarat erilaisten vaunumallien ja lisävarusteiden tutkimiseen YouTube-videoita katsomalla.

– Meillä ei ole autoa jatkuvasti käytössä, joten tärkein ominaisuus vaunuissa on se, että ne ovat tilavat. Pitää olla sellainen tankki, että saamme kaikki ostokset lastattua vaunuihin.

Asko Siintola

Siintola kertoo, että arki on muuttunut isyyden myötä, etenkin se, mitä vapaa-ajalla tekee ja miten suunnittelee asioita.

– Nyt arjessa on erityyppisiä aktiviteetteja. Yhdessä tekeminen pariskuntana keskittyy nykyisin enemmän lapsen hoitoon ja se on tavallaan yhteinen harrastuksemme. Turvaverkkoja meillä toki on, vanhemmat ja sisarukset, jotka pystyvät tytärtämme hoitamaan. Se on arvokasta. 

Isyys on myös opettanut Siintolalle lyhyessä ajassa paljon.

– Olen oppinut kärsivällisyyttä ja empatiakykyä. Sitä, että ajattelee tuntemuksia toisen kautta, eikä aina itseä ja miltä itsestä tuntuu. 

Onko todella niin tärkeää työtä yritysmaailmassa, ettei voi jäädä perhevapaalle? 

Siintola kannustaa isiä hyödyntämään perhevapaat ja luomaan sen myötä suhteen lapseen jo vauvasta alkaen.  

– Jotkut pelkäävät, että ura ajaa ohi, jos jää vanhempainvapaalle. Jos työpaikka ei arvosta valintaasi, eikä työ anna periksi muutaman kuukauden poissaoloa, kannattaa kyseenalaistaa, onko todella näin. Silloin on joko tosi tärkeässä tai väärässä paikassa. Uskon, että työt odottavat. Jääväthän Suomessa ministeritkin nykyään perhevapaalle. 

Siintola toivoo, että yleiseen ajattelutapaan tulisi muutos. Ettei aina ajateltaisi automaattisesti, että äiti jää lapsen synnyttyä kotiin lapsen kanssa pidemmäksi ajaksi. Nykyisin myös isä voi olla suureksi avuksi.

Siintola sanoo, että isyysvapaita voi hyvin pitää jo vauvavuoden aikana. Se toisi tasa-arvoa työyhteisöön ja urakehitykseen.   

Siintola kertoo arvostavansa niitä vanhempia, jotka ovat päätyökseen kotona lapsen kanssa. Se on kokonaisvaltaista työtä, eikä siinä ehdi juurikaan omia projekteja tekemään.  

– Ennen vanhempainvapaata olin ostanut pelikonsolin, kun ajattelin, että tulee olemaan paljon vapaa-aikaa kotona. Kertaakaan en ole sitä pelannut. Ei ollut aikaa, eikä oikein kiinnostustakaan, kun olin kahdestaan tytön kanssa. 

Asko Siintola

On virkistävää mennä arjessa täysin vauvan ehdoilla 

Siintolan mielestä ihaninta vanhempainvapaan aikaan on ehdottomasti se, kun saa olla kahdestaan lapsen kanssa.

– Elämänrytmi muuttuu ihan erilaiseksi ja voi keskittyä muihin asioihin kuin töissä. On virkistävää mennä arjessa täysin vauvan ehdoilla. On myös aika palkitsevaa huomata, kuinka hän oppii joka päivä jotakin uutta. 

Nyt kun tytär on nyt ollut taas äitinsä kanssa pari kuukautta, on isän ja lapsen aika kahden kesken vähissä.

– Toisaalta hän olisi varmaankin paljon enemmän äidin tyttö, jos emme olisi olleet neljää kuukautta joka päivä yhdessä. Vanhempainvapaan aikana sitä oppii tuntemaan lapsen ja luomaan häneen ihan erilaisen yhteyden. 

Siintola pääsee pian vaihtamaan vaihdetta elämässä, kun toinen jakso vanhempainvapaasta koittaa.

– Pääsen viettämään aikaa kahdestaan tyttäreni kanssa. Sitä odotan.  

OP Ryhmän yrityskulttuurin ytimessä ovat arvot: ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen. Lue lisää työskentelemisestä OP Ryhmässä.

Lue myös:

Timo Ritakallio on isä ja isoisä ja hänellä on viesti niille vanhemmille, jotka eivät aio hyödyntää perhevapaata

5 x työelämän trendi, joka on tullut jäädäkseen

Suojele aivojasi: viisi vinkkiä parempiin työtapoihin