Suojele aivojasi: viisi vinkkiä parempiin työtapoihin
Lisää aiheesta
Piip, piip, piip…. Työ- ja yksityisviestejä satelee joka kanavasta, ja kaikkeen pitäisi reagoida salamannopeasti. Aivosi ovat vaarassa uupua digiähkyyn. Mikä neuvoksi?
Vaikka työpäivä on jo loppunut, nopeaan reagoimiseen kannustava työkulttuuri houkuttelee avaamaan Teamsin. Etätöitä tehdessä työpäivälle voi olla vaikea asettaa selkeää loppua, kun nopeasti yleistyneet digikanavat pukkaavat viestejä lähes jatkuvalla syötöllä. Tuntuuko tutulta?
Psykologian tohtori, OP:n Senior Researcher Tapani Riekin intohimo on työskentelyn tehokkuuden maksimointi aivoja suojelevalla tavalla. Riekin konkreettisten vinkkien avulla ehkäiset digiähkyä, ja mikä tärkeintä – varjelet aivojesi toimintakykyä.
1. Tunnista digiähky
Se, että työpäivän jälkeen väsyttää eikä oikein jaksaisi keskittyä mihinkään ei aina johdu liiasta työnteosta. Syynä voi olla digiähky – tila, jossa kuormitus syntyy jatkuvasta digitaalisesta läsnäolosta.
Digiähkystä kärsivät etenkin tietotyöläiset, joiden työ vaatii jatkuvaa viesteihin reagoimista ja tietokoneen ääressä oloa. Jos viestittely ja somen äärellä päivystäminen jatkuu vielä vapaa-ajallakin, ovat aivot pian levon tarpeessa. Kun aivot väsyvät, myös työn tehokkuus laskee ja tehtävien hoitaminen kestää pidempään. Töiden kasaantuminen taas stressaa ja kuormittaa aivoja entisestään. Noidankehä on valmis.
Tee näin: Mieti, mistä väsymys omalla kohdallasi voisi johtua.
2. Järjestä keskeytyksetöntä työaikaa
Varmista, että osa työajastasi on varattuna keskeytyksettömälle työskentelylle, ja merkkaa keskeytyksetön työaika kalenteriin. Sopiva aika voi olla esimerkiksi kaksi tuntia kaksi kertaa viikossa. Suosi hetkiä, jolloin olet virkeimmilläsi. Joillekin parhaiten sopivat aamut, toisille myöhäisempi iltapäivä.
Keskeytyksettömän työajan alkaessa tee näin:
- Lataa koneen työpöydälle työssä tarvitsemasi tiedot ja tiedostot esimerkiksi Teamsista.
- Sulje Teams, sähköposti ja muut mahdolliset viestintäkanavat.
- Siirrä kännykkä pois ulottuviltasi, mieluiten kokonaan toiseen huoneeseen.
3. Ota puheeksi pelisäännöt
Parhaatkaan keskittymisstrategiat eivät auta, jos työympäristö ei tue niitä. Sopikaa työkavereiden kanssa yhteisistä pelisäännöistä:
- Kuinka nopeasti viesteihin pitää vastata? Hyvä käytäntö on merkata selkeästi, koska viestiin toivotaan vastausta.
- Jos asialla on kova kiire, kannattaako mieluummin soittaa kuin lähettää viesti?
- Onko kaikkiin etä- ja läsnäkokouksiin pakko osallistua vai voisiko osan niistä hoitaa puhelulla?
Tee näin: Ota pelisäännöt puheeksi seuraavassa tiimipalaverissa.
4. Varmista lepoaika
Kehtaisitko ottaa kunnon päiväunet kesken työpäivän? Se voi olla hyvä idea, sillä väkisin jatkamisen sijaan on yleensä fiksumpaa mennä hetkeksi lepäilemään tai palata työtehtävään vasta seuraavana päivänä. Kirkkaammalla mielellä pystyt hoitamaan työtehtävän nopeammin, laadukkaammin ja pienemmällä kuormituksella.
Tee näin: Laita työpaikan viestikanavien ilmoitukset pois päältä puhelimesta iltaisin ja viikonloppuisin. Myös töihin liittyvät applikaatiot, kuten sähköposti, kannattaa piilottaa puhelimessa kokonaan omaan kansioonsa. Näin ne eivät ole jatkuvasti näkyvillä, etkä tule availleeksi niitä turhaan.
5. Treenaa keskittymistä
Ajatukset harhailevat, eikä oikein jaksa keskittyä mihinkään muutamaa sekuntia kauempaa. Heikentynyt keskittymiskyky on ongelma, johon moni samaistuu. Vaikka aivosi olisivat tottuneet jatkuvaan älypuhelin vilkuiluun ja virikkeillä ruokkimiseen, voi keskittymistä parantaa harjoittelemalla.
Tee näin: Ensimmäinen askel on ärsykkeiden vähentäminen. Mieti, mikä saa sinut hairahtumaan muihin aiheisiin? Tarvitsetko ilmoituksia kaikista uusista viesteistä ja kannattaako kaikkia ohjelmia ylipäätään pitää auki taustalla? Älä ole työkalujen renki vaan isäntä: päätä ja suunnittele itse, milloin katsot eri viestintäkanavia, uutisia tai puhelinta.
Aloita keskittymisen harjoittelu pienestä: jätä puhelin pois ja mene puoleksi tunniksi ulos lukemaan kirjaa. Seuraavalla kerralla aika voi olla 45 minuuttia, kohta jo tunti. Moni kokee hyötyneensä myös mindfulness-harjoittelusta.
Kiinnitä huomiota multitaskaamiseen vapaa-ajalla: esimerkiksi kun katselet tv:tä, älä selaa puhelinta. Jätä puhelin joskus kokonaan toiseen huoneeseen tai laita se äänettömälle.
OP Ryhmässä on haasteita ja osaamisen laajentamisen mahdollisuuksia etsiville tarjolla avoimia tehtäviä. Mahdollisuuksia löytyy laaja-alaisesti eri liiketoiminnoissa, osaamiskeskuksissa, pankeissa sekä OP Kodeissa. Lue lisää. |
Lue myös:
5 x työelämän trendi, joka on tullut jäädäkseen
Lomalta takaisin töihin – lue parhaat vinkit onnistuneeseen paluuseen!