Asiantuntija: haaveiletko yrittäjyydestä? 3 vinkkiä alkuun
Lisää aiheesta
Moni asiantuntijatyötä tekevä miettii jossain vaiheessa uraansa oman yrityksen perustamista. Lue, mitä yritystoiminnan aloittamisessa pitää ottaa huomioon.
Asiantuntijalla on usein sellaista osaamista, joka mahdollistaisi yrittäjänä toimimisen. Miten yritystoiminta kannattaa aloittaa? Lue kolme vinkkiä.
1. Kirkasta liikeidea
Liikeidea on yritystoiminnan perusta. Mitä sellaista erityisosaamista sinulla on, minkä voisit kääntää liiketoiminnaksi? Osaaminen voi perustua koulutukseesi, työkokemukseesi tai vaikkapa harrastuksiisi.
Vaikka olisit oman alasi ehdoton asiantuntija, se ei vielä välttämättä riitä kannattavan liiketoiminnan luomiseen. Asiakkaan täytyy olla valmis maksamaan tarjoamastasi palvelusta.
Hyvä liikeidea lähtee aina asiakkaan tarpeista. Joillakin toimialoilla on enemmän kilpailua kuin toisilla, ja menestyminen vaatii erottautumista.
– Yrityksen perustajan pitää miettiä, miten oma palvelu ratkaisee asiakkaan ongelman paremmin kuin muut. Voisitko tuottaa palvelun uudella tai hieman erilaisella tavalla kuin se on aiemmin tehty? yrityspalvelujohtaja Tiia Turkki Business Turku -kehitysyhtiöstä kehottaa miettimään.
Turkki kannustaa sparrailemaan omaa ideaa potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Asiantuntijana ensimmäiset potentiaaliset asiakkaat löytyvät usein nykyverkostostasi.
Mitä paremmin tunnet asiakkaasi ja heidän tarpeensa, sen paremmin saat räätälöityä palvelusi heille sopiviksi ja tunnistat oikeat myyntikanavat asiakkaiden hankkimiseen eli myyntiin ja markkinointiin.
Jos mielit yrittäjäksi, asiakkaan täytyy olla valmis maksamaan asiantuntijuudestasi.
Liikeidea kannattaa kirjata huolellisesti liiketoimintasuunnitelmaan. Se auttaa jäsentelemään liikeideaa ja kertoo, miten sen käytännössä toteutat.
Liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja liiketoiminnan kannattavuuden huolellinen arviointi laskelmien avulla ovat hyödyllisiä ennen kaikkea itsellesi. Tarvitset suunnitelmaa myös rahoittajia ja liikekumppaneita sekä starttirahan hakemista varten.
Uusyrityskeskuksesta saat maksutta puolueetonta sparrausta ja neuvontaa yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen, Turkki vinkkaa.
Liiketoimintasuunnitelma tärkeä asiakirja yrityksellesi ja esimerkiksi, kun haet ulkopuolista rahoitusta. Hyödynnä OP:n mallipohjaa oman liiketoimintasuunnitelman tekemisessä. |
2. Valitse sopiva yritysmuoto
Mikä on paras muoto asiantuntijayritykselle? Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta vaan siihen vaikuttaa moni asia: liikeideasi, liiketoimintasi luonne, yrittäjien määrä, rahoituksen tarve ja verotus. Asiantuntijana tärkein pääoma on yleensä korviesi välissä, joten alkuinvestoinnit eivät yleensä vaadi suurta rahoitusta.
Suomessa yleisimmät yritysmuodot ovat toiminimi ja osakeyhtiö. Viime vuosina myös kevytyrittäjien määrä on kasvanut. Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai laskutuksesta, vaan ulkopuolinen yritys hoitaa ne ja maksaa palkkaa työn tekijälle. Palvelusta maksetaan provisiota.
– Yritysmuodon valinnan ratkaisee oma lähtötilanteesi ja se, mitä tavoittelet.
Jos teet yritystoimintaa sivutoimisesti tai väliaikaisesti, toiminimi tai kevytyrittäjyys voi sopia sinulle parhaiten. Jos suunnittelet yritystoimintaa pidemmäksi ajaksi kumppanin tai kumppanien kanssa ja haluat kasvattaa liiketoimintaasi, osakeyhtiö voi olla paras malli, Tiia Turkki sanoo.
3. Mieti, mihin käytät aikasi
Kun liiketoimintasuunnitelma laskelmineen on valmis ja yrityksen perustaminen hoidettu, toiminta voi alkaa. Hoida alkuvaiheessa vakuutukset, kirjanpito ja laskutus kuntoon. Aloita yrityksen myynti- ja markkinointi, jotta saat kasvatettua asiakasmäärää.
Asiantuntijuutesi on yrityksesi tärkein voimavara. Turkki kehottaa miettimään tarkkaan, mihin käytät oman aikasi ja missä hyödynnät muiden ihmisten ja teknologian apua.
Mieti tarkkaan, mitä kannattaa tehdä itse, mitä hankkia muualta.
– Pohdi, hoidatko itse kirjanpidon vai keskitytkö palveluiden tuottamiseen ja ostat kirjanpitopalvelun ammattilaiselta. Seuraa tekoälyavusteisten sovellusten kehittymistä. Voit saada niistä apua esimerkiksi myyntiin ja markkinointiin.
Yrityskumppani voi tuoda yritykseesi sellaista osaamista, joita sinulla ei ole.
– Kumppania miettiessä kannattaa keskittyä lisäarvoon, jota hän yritykseen tuo. Parhaassa tapauksessa kumppanin taidot täydentävät omiasi ja yhdessä voitte tarjota asiakkaalle palveluja, joihin kumpikaan ei pysty yksin.
Miten päästä yrittäjyyden alkuun? Hyödynnä valmiit excel-pohjat liiketoimintasuunnitelman, budjetin ja kassavirtalaskelman tekoon. |