Oma asunto on yksi suurimmista ostoksista, joita ihminen elämänsä aikana tekee. Päätöstä kannattaa harkita, mutta useimmiten asunnon omistaminen on kannattavampaa kuin vuokralla asuminen.

OP Kodin johtaja Lasse Palovaara murtaa viisi myyttiä omistusasumisesta.

1. Asun vuokralla, jotta voin säilyttää vapauteni.

Vuokrasopimuksessa on tyypillisesti kuukauden irtisanomisaika, joten vuokrakodista pääsee nopeammin eroon kuin omistusasunnosta.

Toisaalta omistusasunnollekin löytyy ostaja, jos hinta on markkinoiden mukainen. Sitä on myös helpompi remontoida, vaikka toki vuokrallakin saa vaikkapa maalata seiniä, kunhan siihen on vuokranantajan lupa.

– Omistusasunnossa on oman kotinsa päällikkö, jonka vapautta eivät muut pääse tärvelemään, Palovaara sanoo.

Olennaista on, että omistusasuntoa maksat itsellesi, vuokrakotia jollekin toiselle. Lainaa lyhentäessäsi kerrytät pääomaa, josta on hyötyä seuraavan asunnon hankinnassa.

2. Mitä jos kukaan ei osta kotiani?

Asuntomarkkinoiden luonteeseen kuuluu syklisyys: Toisinaan asunnot käyvät hyvin kaupaksi, toisinaan taas on hiljaisia kausia, jolloin myyntiajat pitenevät, kuten nyt on käynyt.

– Korona aloitti vauhdikkaamman kauden, joka hidastui syksyllä 2022, kun inflaatio ja korot nousivat. Myös epävarma maailmantilanne hidastaa asuntokauppaa.

Jotkut alueet ovat hiljaisempia asuntokaupan kannalta, mutta huonosti kaupaksi käyviä asuntoja ei Suomessa kovin paljon ole.

Asunnon omistajan on hyvä ennakoida elämäntilannettaan, kuten muuttoa toiselle paikakunnalle. Myynti kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta ei joudu pakkomyyntitilanteeseen.

– Jotkut alueet ovat hiljaisempia asuntokaupan kannalta, mutta huonosti kaupaksi käyviä asuntoja ei Suomessa kovin paljon ole.

3. Asunnon ostaminen ei kannata kriisiaikana

Asuntojen hinnat olivat reilu vuosi sitten huipussaan, mutta nyt ne ovat hieman laskeneet. Tällä hetkellä jopa pyyntihintaa alempi tarjous voi mennä läpi.

– Kriisiaika on hyvä hetki asunnon ostamiselle, jos taloudellinen tilanne sen mahdollistaa. Ostamista kannattaa kuitenkin aina harkita tarkasti, sillä hätiköidyt päätökset altistavat riskeille. Apua saa osuuspankeista, joissa korkojen nousu ja muu riskienhallinta ovat lainaneuvottelujen ytimessä.

4. Olisi pitänyt ostaa asunto viisi vuotta sitten eikä nyt

Historian ja tilastojen perusteella asuntojen hinnat nousevat koko ajan. Vaikka väliin mahtuu yksittäisiä kuoppia, tapaavat hinnat palata nousukäyrälle. Kaikkien asuntojen arvo ei toki nouse, joten tärkeintä on arvioida kyseisen asunnon ja alueen hintakehitystä.

– Kukaan ei osaa ennustaa tulevaisuutta sataprosenttisesti. Pitkällä aikavälillä asunnon ostaminen on yleensä järkevä veto. Jos et nyt osta, viiden vuoden kuluttua voi kaduttaa.

5. Asunnon omistamisessa on liikaa velvollisuuksia ja byrokratiaa

– Haastavin vaihe on asunnon ostaminen, mutta jos ottaa avuksi ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän, hän huolehtii lainsäädännöstä, Palovaara vinkkaa.

Lainanlyhennys ja vastikkeet voivat maksaa kuussa vähemmän kuin kaverin vuokra. Silti omasta asunnosta kertyy koko ajan rahaa itselle.

Taloudelliset velvoitteet ovat vuokralaisella ja asunnonomistajalla samankaltaisia: omistaja maksaa usein lainanlyhennystä sekä yhtiö- ja mahdollisesti rahoitusvastiketta ja vuokralainen vuokraa.

Lainanlyhennys ja vastikkeet voivat kuitenkin maksaa kuussa vähemmän kuin kaverin vuokra. Silti omasta asunnosta kertyy koko ajan rahaa itselle.

Asukkaan on hyvä seurata asunnon kuntoa säännöllisesti. Vuokralaisen tulee ilmoittaa asunnon vioista omistajalle, jotta tämä voi ryhtyä toimenpiteisiin. Taloyhtiössä suuret remontit ja asunnon pintojen alle ulottuvat korjaustyöt kuuluvat pääosin taloyhtiön kontolle.

– Omakotitalossa omistajan pitää itse huolehtia, että talo pysyy kunnossa ja remontit ja korjaukset ovat ajan tasalla. Ammattilaisia voi kuitenkin palkata apuun esimerkiksi kuntokartoituksissa.

Haaveiletko omasta asunnosta? OP Kodin myynnissä olevat asunnot löydät täältä

Lue myös:

Kannattaako asua omassa vai vuokralla? Ota huomioon nämä asiat kun teet vertailua

Omat vuokrasopimukset – vai yhteinen vuokrasopimus kämppiksen kanssa? Asiantuntija kertoo, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota