Suomen Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari toteaa, että riski yrityksen konkurssista on aina olemassa. Siksi on tärkeää selvittää mahdollisen sopimuskumppanin taloustilannetta etukäteen.

– Kenen kanssa on tekemässä sopimusta ja miltä yrityksen talous näyttää? Hälyttävää on, jos yritys ei ole maksanut laskujaan tai sillä on verovelkaa, Haapsaari sanoo.

Luottotietoja voi pyytää suoraan yritykseltä tai tiedot voi ostaa maksullisesta palvelusta. Verovelkarekisteriksi kutsuttu julkinen palvelu paljastaa yrityksen tai elinkeinonharjoittajan mahdolliset verovelat ja laiminlyönnit oma-aloitteisten verojen ilmoittamisessa.

Ennen kuin laittaa nimen paperiin, sopimus pitää lukea huolella ja pyrkiä ymmärtämään kaupan ehtoja.

– Jos joku kohta mietityttää, kannattaa kysyä sopimuskumppanilta tai kääntyä asiantuntijan puoleen. Asioista selvää ottaminen on omalla vastuulla, Haapsaari muistuttaa.

Etupainotteisesti ei pidä maksaa

Kun sopimus on tehty ja rakentaminen käynnistyy, alkaa tulla laskuja. Haapsaaren mukaan laskujen oikeellisuuteen ei saa luottaa sokeasti, vaan pitää varmistua, että laskun maksamiselle on perusteet. Esimerkiksi Kuluttajaliitto tarjoaa kaikille maksutonta neuvontaa asiassa.

– Talon rakennuttamisessa noudatetaan Suomen kuluttajansuojalakia, ja sen mukaan etupainotteisesti ei pidä maksaa. Näin toimien rahaa pitäisi olla käytössä rakentamisen loppuun saattamiseksi, vaikka rakentaja menisi konkurssiin, Haapsaari sanoo.

Käytännössä voi olla vaikea saada jäljellä olevaa rahaa riittämään, kun tekijät vaihtuvat ja joudutaan pyytämään uudet tarjoukset töistä.

Konkurssitilanteessa siirrytään kuluttajansuojalain pykälistä konkurssilainsäädännön piiriin.

– Konkurssipesä voi jatkaa rakentamisen loppuun, mutta siihen ei ole velvollisuutta. Velkojat päättävät, mitä tehdään. Jos konkurssipesällä ei ole edellytyksiä saattaa urakkaa loppuun, se jää rakennuttajan vastuulle.

RS-järjestelmä ei auta konkurssitilanteessa

Asunto-osakkeen eli kerros-, rivi- tai erillistaloyhtiön osakkeiden kaupassa noudatetaan asuntokauppalakia. Konkurssi on yhtä lailla asunto-osakkeen ostajalle hankala tilanne.

Haapsaaren mukaan varminta olisi ostaa asunto-osake uudiskohteesta vasta sitten, kun se on valmis.

– Vain niin voi olla varma, että todella saa ostamansa asunnon. Jos ostaa asunto-osakkeen rakenteilla olevasta kohteesta, on tärkeä varmistaa rakentajan taloustiedot. Onko rakentaja tunnettu, luotettava toimija vai uusi tuntematon tekijä? Näkyykö taloustilanteessa hälytysmerkkejä? 

Konkurssitilanteessa sopimuskumppani poistuu, ja projektin jatko jää omalle vastuulle. Asuntokauppalain RS-järjestelmä on kehitetty turvaksi niille, jotka tekevät sitovan kaupan asunnosta jo rakentamisvaiheessa. Konkurssissa siitä ei ole apua.

– RS-järjestelmä turvaa rakentamisen loppuun saattamista, mutta ei auta konkurssitilanteessa. Myöskään suorituskyvyttömyysvakuus ei auta, jos kohde jää kesken konkurssin vuoksi. Vakuudet eivät ole niin suuria, että ne auttaisivat hankkeeseen loppuunsaattamisessa.

Ainoa ratkaisu on jatkajan löytäminen projektille, sanoo Haapsaari.

– Asuntokauppalaissa osakkaille tarjotaan myös mahdollisuutta ottaa hanke haltuun ja rakentaa kohde loppuun. Käytännössä jotta se onnistuisi, hankkeen pitäisi olla melko loppuvaiheessa.

Myös kaupan purku on vaihtoehto, mutta kun kyseessä on konkurssiin mennyt taho, ei ole varmuutta, riittävätkö konkurssiperän varat ja vakuudet kauppasumman takaisin maksamiseen.

Toimi näin

  • Selvitä mahdollisen sopimuskumppanin taloudellinen tilanne etukäteen.
  • Laita nimesi sopimuspaperiin vasta, kun ymmärrät, mitä siinä sanotaan kaupan ehdoista. Jos et ymmärrä kaikkea, kysy neuvoa esimerkiksi Kuluttajaliitosta. Myös Omakotiliitto ja Kiinteistöliitto tarjoavat jäsenilleen neuvontaa.
  • Älä maksa rakenteilla olevasta kodista etupainotteisesti, vaan ainoastaan sitä mukaa, kun rakentaminen on edennyt.

Jutun asiantuntija on Suomen Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari.

Lue myös: 

Kannattaako taloyhtiölaina maksaa pois henkilökohtaisella asuntolainalla?

Uusi koti kiikarissa? Tarkasta nämä seikat asuntonäytöllä

Onko asuntomarkkinoilla menossa poikkeuksellisen huonot ajat?

Etsitkö uutta kotia? OP Kodin myynnissä olevat asunnot löydät täältä