Lainat: Millaiset asiakkaat kiinnostavat pankkia?

Millaiset asiakkaat kiinnostavat luotottajaa? Kysymyksen voisi asettaa myös toisin päin – millainen pankki kiinnostaa asiakasta? Asiakasta kiinnostaa sellainen pankki, joka pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisia asiantuntijapalveluita, kanavasta riippumatta.

Teksti Titta Rahikkala, luottojohtaja, OP Ryhmä @RahikkalaTitta
Julkaistu 25.8.2022

Oman kodin ostaminen on yksi elämän suurimpia rahallisia investointeja. Odotukset pankin palvelun nopeuden suhteen nousevat yleensä siinä kohdassa, kun löytyy haluttu asunto ja se sijaitsee suositulla alueella, jossa asunnot menevät nopeasti kaupaksi. Ennen ostotarjouksen tekemistä ostaja haluaa varmistua siitä, voiko saada lainaa ja millainen laina sopii taloudelliseen tilanteeseen. 

Pankkia kiinnostavat juuri edellä mainitut asiakkaat, eli sellaiset asiakkaat, joilla on tarve pankin asiantuntijapalveluille. Osalla asiakkaista on jo tiedossa, mitä palvelua he tarvitsevat, osa ei osaa hahmottaa, missä asioissa he kaipaavat pankin asiantuntemusta. Luotottajan näkökulmasta niin nykyiset kuin uudet asiakkaat ovat kiinnostavia.  

Millainen laina sopii minulle? 

Tämä kysymys on varmasti monella mielessä, kun oman elämän unelmien ja haaveiden toteuttaminen saa ensimmäisen kipinän. Tälle matkalle tarvitset luotettavan ja asiantuntevan pankin rahoitusneuvottelijan kertomaan eri vaihtoehdoista, mitä tulee huomioida, kun hakee asunto- tai kulutuslainaa.  

Rahoituksen järjestämisen yhteydessä käymme asiakkaidemme kanssa kokonaisuuden kartoittamiseksi läpi muun muassa millaiset tulot ja menot lainaa hakevassa taloudessa ovat, millainen omarahoitusosuus tarvitaan, millainen hankittava asunto on, millainen vakuus lainalle järjestyy ja missä ajassa ja millaisella kuukausierällä laina on tarkoitus maksaa takaisin sekä millainen viitekorko ja marginaali lainalle muodostuu.  

Säästämistä lainan maksun ohella ei myöskään pidä unohtaa, jotta on puskuria varautua arjen yllättäviin menoihin, esimerkiksi pesukoneen rikkoutumiseen. Taloudellisen tilanteen kokonaisvaltainen läpikäyminen on erittäin tärkeää, sillä talouden menoja suhteessa tuloihin ei tule asettaa liian tiukalle. OP arvioi laina-asiakkaidensa maksukykyä stressitestillä, jossa lasketaan lainan kuukausierä kuuden prosentin korolla.  

Ukrainan sota, inflaatio, korkotason nousu ja yleinen epävarmuus ovat varmasti sellaisia asioita, joka lainaa hakevia tällä hetkellä mietityttävät. Pankin tehtävä on tuoda esiin lainaa hakevalle lainan ottamiseen liittyvät riskit ja kertoa vaihtoehdot, joilla riskejä vastaan voi suojautua. Lainan takaisinmaksuun liittyviä riskejä voivat esimerkiksi olla korkotason nousu tai äkillinen sairastuminen, lomautus tai työttömyys.  

Oman talouden tulojen ja menojen rehellinen arviointi ja budjetointi sekä varautuminen riskeiltä ovat avaimia oman talouden tasapainon saavuttamiselle. Joskus unelmien toteuttaminen ei juuri sillä hetkellä onnistu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että unelmat jäävät välttämättä toteuttamatta. Ota rohkeasti yhteyttä OP:n rahoituksen ammattilaisiin, he auttavat sinua suunnittelemaan, miten unelmien toteuttaminen on mahdollista.  

Jos olet kiinnostunut aiheesta, voit olla kiinnostunut myös näistä:

Asuntolainalaskurilla‍ voit kokeilla kuinka korkotason vaihtelu vaikuttaisi sinun asuntolainaasi. 

Koron nousulta suojautumiseen on olemassa useita keinoja.   

Takaisinmaksuturva  

Talouden tasapaino  

Kuuntele Rahapuhetta-podcastista‍, mikä on inflaatio ja ketä se koskettaa. 

 

Kirjoittaja Titta Rahikkala työskentelee luottojohtajana OP Ryhmässä. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat erityisesti rahoitus ja luottoriski. Hänen utelias luonteensa on vienyt hänet ympäri maailmaa, josta hän on ammentanut elämänkokemuksia sovellettavaksi myös työelämään.