Satakunnassa asuminen on edullista. Silti muutokset taloudessa näkyvät täälläkin. Mitä asuntomarkkinat näyttävät Satakunnassa vuonna 2024?

Teksti Jani Raukko, pankinjohtaja OP Länsi-Suomi, toimitusjohtaja, OP Koti Länsi-Suomi Oy @jani_raukko
Julkaistu 17.1.2024

Minulta kysytään usein, miten asuntokauppa käy tai mitkä asunnot nyt liikkuvat. Vastaus aina hieman vaihtelee, mutta yksi asia pysyy samana. Kodinvaihto on ajankohtainen silloin, kun se on.

Elämäntilanteet vaihtuvat, tarpeet muuttuvat. Lapset kasvavat ja tarvitaan vaikkapa päiväkotien tai koulujen läheisyyttä. Asutaan yksin tai kaksin ja pienempikin tila riittää. Saatetaan haluta vaikka hieman parempaa asumista. Tai enemmän tilaa. Tai vaihtoehtoisesti kokeilla tässä kohtaa elämää vuokra-asumista.

Meillä Satakunnassa asuminen on edullista. Palvelut ovat lähellä. Asuntojen keskineliöhinnat ovat hyvin suotuisia. Mediaanilaina on Satakunnassa noin 90 000 euroa, joka kertoo siitä, että korkojen vaihtelulla ei niin suurta merkitystä esimerkiksi ole.  

Inflaatio, korkojen ja kokonaiskustannusten nousu hiljensivät vuonna 2023 asuntokauppaa myös Satakunnassa. Kuitenkin Satakunnassa myytiin lähes 2000 asuntoa. Vaikka edellisvuodesta pudotus oli noin 15 prosenttia, kodit vaihtavat edelleen omistajaa elämäntilanteiden siis vaihtuessa. Koti on koti.

Ennusmerkit asuntokaupan vuoteen 2024 ovat hieman toiveikkaammat. Toki globaalisti hyvin ennakoimaton kriisiherkkyys ja niiden heijastusvaikutukset ulottuvat myös meille. Lähtökohtaisesti kuitenkin ennakoitu korkojen lievä aleneminen, inflaation maltillistuminen sekä varainsiirtoverojen lasku ja lainakaton nosto 90 prosenttiin tulevat vauhdittamaan asuntokauppaa vuonna 2024.

Onko nyt oikea aika ostaa tai myydä koti? Kyllä. Jos elämäntilanteenne on sellainen, että erilainen asumisen tarve on ajankohtainen. Kannustan hyödyntämään aina asumisen ammattilaisia.

Kirjoittaja Jani Raukko toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa sekä tytäryhtiö OP Koti Länsi-Suomen toimitusjohtajana 19 ammattilaisen joukko työkaverinaan. Hän on toiminut monipuolisissa erilaisissa esimiestehtävissä OP Ryhmässä. Raukon johtamisfilosofia perustaa vahvaan inhimilliseen ja tunnetaitoiseen ihmisjohtamiseen. Finanssialan lisäksi kiinnostuksen kohteena on kaikenlainen urheilu ja hän onkin toiminut menestyksellä myös valmentajana.