Keskuspankkien hyppy inflaatiohaukoista talouskasvun tukijoiksi on merkittävä uutinen osakemarkkinoille. Vaikka epävarmuuksia riittää aina talouskasvusta geopolitiikkaan, on osakkeilla tilaa nousta keskuspankkien elvytysaallon myötä.
Syyskuu on historiassa ollut osakemarkkinoiden heikoin kuukausi, mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Vaikka kuukauden alussa osakkeet vielä takkuilivat, kääntyivät ne syyskuun lopulla nousuun keskuspankkien elvytystoimien myötä.
Kuukausi olikin sijoittajalle lopulta tuottoisa sekä osake- että korkomarkkinoilla. Nousukärkeen hyppäsi kehittyvät osakemarkkinat Kiinan elvytysuutisten jälkeisellä rallillaan. Sen takana lähes kaikki osake- kuin korkomarkkinat päätyivät pienelle plussalle.
Siten syyskuu oli hyvää jatkoa alkuvuoden nousulle. Maailman osakkeiden tuotto on tänä vuonna ollut reilut 17 prosenttia. Korkopuolellakin on saanut mukavia muutaman prosentin tuottoja, vaikka ne toki kalpenevat osakerallin rinnalla. Kaiken kaikkiaan sijoitusvuosi on pysynyt vahvana.
Mitä EKP ja Fed edellä…
Erittäin vahvan vuoden alun jälkeen maailman taloudessa alkoi loppukesästä tulla merkkejä kasvutahdin hiipumisesta.
Keväällä teollisuuden toivottiin elpyvän taantumatasolta, mutta syksyä kohti mentäessä on tullut selväksi, että teollisuuden vire ei ole parantunut. Samaan aikaan työllisyys on hieman heikentynyt. Talousluvut ovat olleet edelleen hyviä, mutta suunta on ollut väärä.
Keskuspankitkin ovat heränneet tilanteeseen. Koronan jälkeisessä inflaatiopiikissä ne nostivat korkoja voimakkaasti. Nyt on suunnanmuutoksen aika.
Syyskuussa sekä Euroopan keskuspankki EKP että Yhdysvaltain keskuspankki Fed leikkasivat ohjauskorkojaan. Molemmat laskut olivat odotettuja, sillä pankit vihjailivat laskuista jo etukäteen.
Euroopassa lasku oli jo toinen, kun taas Yhdysvalloissa vasta aloitettiin koronlaskut. Fed kuitenkin lähti kerralla liikkeelle isolla, 0,5 %-yksikön laskulla. Pääjohtaja Jerome Powellin viesti oli, että lisää kevennystä on tulossa tarpeen mukaan.
Länsimaiden johtavat keskuspankit tekivät selväksi, että niiden fokus on siirtynyt inflaation kurissapitämisestä talouden tukemiseen. Inflaatio on hidastunut, ja vaikka varsinkin palveluiden hinnat nousevat yhä keskuspankkien toiveita nopeammin, keskuspankeille taso on riittävän matala, kun suunta on alaspäin.
Pankit keskittyvät ensisijaisesti talouskasvun ylläpitämiseen, mikä tarkoittaa sitä, että rahapolitiikka kevenee jatkossakin, ja jos talouskasvu tökkii, kevennystahtia ollaan valmiita kiihdyttämään. Markkinoilla odotetaan, että Euroopassa korot valuvat ensi vuonna kahteen ja USA:ssa kolmeen prosenttiin.
…sitä Kiina perässä
Syyskuun lopussa myös maailman toiseksi suurin talous Kiina tykitti voimakkaan talouden elvytyspaketin. Yhdellä kertaa laskettiin korkoja, pienennettiin pankkien reservivaateita, vapautettiin asuntomarkkinoita ja ohjattiin valtion tukea kulutukseen ja lapsiperheille.
Tähän asti sijoittajat ovat pettyneet Kiinan toimiin maan kasvun tukemiseksi, mutta nyt lähdettiin toden teolla elvytystalkoisiin. Kiinan talouskasvu on hidastunut ja maan taloudessa on rakenteellisia ongelmia, kun vanha kasvumalli on tullut tiensä päähän ja uuteen siirtyminen ei ole helppoa.
Supistuva työikäinen väestö, asuntomarkkinakupla ja teollisuuden ylituotanto painavat talouden kasvunäkymiä.
Uusilla toimilla ei kaikkia ongelmia ratkota, mutta niillä piristetään lähiaikojen kasvua. Lisäksi viesti lisätuesta tarvittaessa vähentää riskiä Kiinan talouden voimakkaasta hidastumisesta, mikä olisi vaikuttanut talouteen maailmanlaajuisesti. Viime aikojen elvytystoimet ympäri maailman ovatkin vakauttaneet talouden näkymiä.
Osakkeet ylipainoon
Nostimme syyskuussa osakkeet ylipainoon salkuissamme, kun tuli selväksi, että keskuspankeista on tullut jälleen talouden takuumiehiä. Talouden ”pehmeän laskun” edellytykset ovat parantuneet entisestään, kun rahapolitiikkaa on alettu keventää.
Korkojen lasku tukee niin taloutta kuin rahoitusmarkkinoita suoraankin. Korkojen laskiessa lainanotto ja sitä myöten investoinnit kiihtyvät niin yrityksissä kuin kotitalouksissakin.
Matalammat korot nostavat joukkolainojen arvoja, ja toisaalta osakkeiden riskipreemio, eli tuotto-odotus suhteessa korkoihin, paranee. Madaltuneet korot eivät houkuttele sijoittajia yhtä paljon kuin aiemmin, jolloin osakkeet ja esimerkiksi vaihtoehtoiset sijoitukset näyttävät jälleen suhteessa paremmilta. Sijoittajat hyötyvät laaja-alaisesti.
Kysymysmerkkejä?
Vaikka osakkeiden näkymät ovat parantuneet, ei silti olla kokonaan selvillä vesillä. Jos talouskasvu hidastuisikin toivottua nopeammin, eivät keskuspankkien toimet välttämättä ehtisi piristämään taloutta riittävän nopeasti.
Erityisesti työllisyyttä kannattaa seurata tarkasti, sillä vahvan talouden taustalla on nimenomaan ollut erinomainen työmarkkina.
Ulkoisia yllätyksiä markkinoille voi tulla niin politiikan kuin geopolitiikankin saralta. USA:n presidentinvaalit ovat kuukauden päästä. Molemmat ehdokkaat haluavat talouden pärjäävän jatkossakin ja ovat valmiita jatkamaan talouden tukemista valtion alijäämillä.
Samoin Kiinan suuntaan tiukka politiikka jatkuu. Isoin riski vaaleista voikin olla, jos niiden tulosta ei hyväksyttäisi, vaan päädyttäisiin vuoden 2021 tapaan mellakoimaan. Tähän on kuitenkin varauduttu tällä kertaa, mikä vähentää riskejä.
Geopolitiikassa riittää epävarmuuksia. Venäjän hyökkäys Ukrainassa jatkuu. Lähi-idässä taistelut Israelin ja naapurimaiden kanssa ovat kiihtyneet. Toistaiseksi ongelmat ovat rajautuneet taisteluja käyviin osapuoliin, mutta tilanteen pahentuessa edessä voisi olla esimerkiksi uusia pakolaisaaltoja, jotka voisivat levittää sodan vaikutuksia laajemmin. Myös Kiinan ja Taiwanin tilannetta on seurattava.
USA:n osakkeita ja luottoriskejä
Osakkeet ovat salkuissamme ylipainossa. Salkut on kuitenkin hyvin hajautettuja, jotta ongelmat yksittäisellä markkinalla eivät heijastuisi liian voimakkaasti tuottoihin.
Osakemarkkinoista suosikkimme ovat Yhdysvaltain markkinat, jotka ovat saaneet nauttia hyvästä talous- ja tuloskasvusta. Toisaalta ”megateknojättien” vetämänä Yhdysvaltain osakkeet ovat arvostukseltaan kalliita.
Haemmekin lisätuottoja salkkuun USA:n keskikokoisista ja pienemmistä yrityksistä, joiden arvostus ei ole yhtä korkea, mutta, jotka hyötyvät koronlaskuista.
Korkosijoituksissa luottoriskilliset markkinat ovat elvytysaallon selvimpiä hyötyjiä. Niiden korkotaso on korkein ja tulevia tuottoja tukee sekä yleinen korkotason lasku että luottoriskimarginaalien kaventuminen talousnäkymien vakautuessa ja maksuhäiriöriskien vähetessä. Niin eri riskitason yrityslainat kuin kehittyvien maiden lainat ovat ylipainossa salkuissamme.
Lisätietoa OP Varainhoidon sijoitusnäkemyksestä
Tämä OP Varainhoidon laatima materiaali on yleistä markkinainformaatiota ja markkinointimateriaalia, joka ei täytä riippumattoman sijoitustutkimuksen edellytyksiä, johon ei sovelleta kieltoja, jotka koskevat sijoitustutkimuksen levittämistä edeltävää kaupankäyntiä. OP Ryhmässä riippumatonta sijoitustutkimusta tuottaa OP Yrityspankki Oyj.
Esitys perustuu julkisiin lähteisiin ja informaatioon, joita OP Varainhoito pitää luotettavana. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että esitetyt tiedot eivät kaikilta osin olisi täydellisiä ja virheettömiä. OP Varainhoito tai sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa esityksestä ja näiltä sivuilta saatavan muun informaation perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta tai muista vahingoista, joita esityksestä saadun informaation käytöstä mahdollisesti aiheutuu.
Tätä esitystä ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena ostaa tai merkitä mitään arvopapereita, eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen.
Kirjoittaja Lippo Suominen on OP:n päästrategi. Lippo on toiminut sijoitusmarkkinoilla salkunhoitajana ja päästrategina eri vakuutusyhtiöissä ja pankeissa vuodesta 1998.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Maaliskuun 2025 sijoitusnäkemys: Politiikan ristiaallokossa
- Helmikuun 2025 sijoitusnäkemys: Tullit, tekoäly ja talous
- Sijoittamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä ja hajautusta – Ylä- ja alamäet kuuluvat sijoittamiseen
- Tammikuun 2025 sijoitusnäkemys: Vauhdilla uuteen vuoteen
- Keskuspankkikorjaus Yhdysvaltain osakkeissa