Alkavaan tuloskauteen virittäydytään poikkeuksellisen mielenkiintoisissa merkeissä. Historiallisen tapahtumarikas vuosi 2022 on nyt ohi ja yhtiöt valmistelevat tilinpäätöksiään. Vuoden 2022 neljännen kvartaalin tuloskausi käynnistyy kotimaisten yhtiöiden osalta tänään 26.1, jolloin isoista yhtiöistä tuloksensa raportoi Nokia ja Kone.

Teksti Carlo Gylling, analyytikko, OP Analyysi
Julkaistu 26.1.2023

Alkavasta tuloskaudesta tekee mielenkiintoisen sen, että yhtiöiden on tulosraportoinnin yhteydessä pakko ottaa kantaa vuoden 2023 ohjeistuksiin. Tätä yhtiöt ovat aiemmin vältelleet sumuisten näkymien vuoksi.  

Markkinoiden nykyisissä konsensusennusteissa korostuu edelleen ruusuinen kuva ja alkavalla tuloskaudella suurin huomio kohdistuu alkaneen vuoden kysyntänäkymiin, sekä kustannusinflaation ja rahoituskustannusten nousun vaikutuksiin eri yhtiöiden kannattavuudelle.

Me OP:n analyytikot odotamme seurannassamme olevien suomalaisyhtiöiden yhteenlasketun liikevoiton laskevan Q4:llä yli 10 prosenttia vertailukauteen nähden.

Suurimmat tulospudotukset metalli-, energia- ja teknologiasektoreilla

Suurimmat euromääräiset tulospudotukset Q4:llä nähdään arviomme mukaan metalli-, energia- ja teknologiasektoreilla. Metallisektorin heikko aktiviteetti sekä kustannusinflaatio heijastuvat vahvasti koko sektorin kannattavuuteen nykyisessä hiipuvassa suhdanteessa.

Energiasektorilla puolestaan Fortumin tuloksen odotetaan laskevan merkittävästi vertailukaudesta, johtuen Uniperin lukeutumisesta vertailukauden tietoihin. Teknologiayhtiöissä Ericssonin ja Nokian tulokset laskevat myös vertailukaudesta ja tämä selittää koko sektorikohtaisen tuloksen kääntymisen laskuun.

Myös positiivisiin yllätyksiin on kuitenkin syytä varautua. Listasimme hiljattain seurannassamme olevista yhtiöstä ne, joiden kohdalla luottamus julkaistaviin Q4-tuloksiin on korostetun vahva.

Positiivinen suhtautuminen perustuu muun muassa odotuksiin yhtiöiden markkinakehitystä koskevista kommenteista sekä arvioihin tulosennusteiden suunnasta. Näihin yhtiöihin lukeutuvat Marimekko, Neste, Nordea ja Valmet. Tarkemmat perustelut yhtiöistä pääset lukemaan OP Analyysin 23.1.2023 Aamukatsaukselta (vaatii kirjautumisen op.fi-palveluun). 

Vuoden vaihduttua yhtiöt kamppailevat yhä monipuolisten haasteiden kanssa. Sota Euroopassa jatkuu edelleen, inflaatio laukkaa korkealla ja talousaktiviteetti näyttää hiipumisen merkkejä.

On syytä muistaa, että tummista pilvistä huolimatta tulevalta keväältä on syytä odottaa pulskaa osinkovirtaa suomalaisyhtiöiltä. Laskeneet kurssitasot ovat nostaneet odotettavissa olevia osinkotuottoja. OP:n seurannassa olevien suomalaisyhtiöiden 20 suurimman osingonmaksajien listan yhtiöt tarjoavat vähintään 5 %:n osinkotuottoa ja parhaimmillaan osinkotuotot nousevat vielä huomattavasti tätäkin korkeammalle.

Vahvoja osinkoyhtiöitä arvostavia suomalaisia tämä tieto varmasti ilahduttaa epävarmuuden jatkuessa osakemarkkinoilla.

OP Analyysi tarjoilee arvokasta näkemystä yli 70 Helsingin pörssin yhtiöstä. Kattavaa, kotimaista ja palkittua analyysia tuottaa kymmenestä asiantuntijasta koostuva analyytikkotiimi. Tutustu OP Analyysiin

Lue lisää: 

Osavuosikatsaus: mikä se on ja miten sijoittajakin voi hyötyä siitä?

Kyseessä ei ole sijoitussuositus, -neuvonta tai kehotus ostaa tai myydä arvopapereita eikä sitä tule sellaiseksi käsittää. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. 

Kirjoittaja Carlo Gylling (KTM) työskentelee osakeanalyytikkona OP:lla. Hankenilta valmistunut Gylling työskenteli aiemmin buy-side analyytikkona sekä liikkeenjohdon konsultoinnin parissa, erityisesti arvonmääritysten, mallinnuksen ja omistusjärjestelyjen innoittamana. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat lenkkeily, golf, tennis sekä kuntosali – yhdistettynä muihin kesä- ja talviurheilulajeihin.