Suomalaisyhtiöiden toisen vuosineljänneksen tuloskausi on ollut odotuksia heikompi, ja yleinen epävarmuus heijastuu yhtiöiden näkymissä. Talouden laskusuhdanne ja kysynnän väheneminen ovat vaikuttaneet negatiivisesti lähes kaikilla toimialoilla.

Teksti Carlo Gylling, analyytikko, OP Analyysi
Julkaistu 2.8.2023

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana osakemarkkinoilla ovat olleet keskiössä teollisuuden heikentyneet tilausnäkymät, inflaation kiihtyminen ja kuluttajien ostovoiman lasku. 

Inflaatio on johtanut palkka- ja palveluhintojen nousuun, ja velanhoitokustannusten kasvu yhdessä kysynnän hiipumisen kanssa on vaikuttanut yhä enenevissä määrin eri toimialojen liiketoimintaympäristöön. Tulosten kestävyydessä on havaittavissa polarisoitumista, ja epävarmuus tulevaisuuden näkymissä korostuu yhä enemmän kaikilla toimialoilla. 

Tuloskausi numeroina 

Tähän mennessä 40 seuraamistamme yhtiötä on raportoinut Q2-tuloksensa, mikä vastaa noin 56 prosenttia yhtiöistä. Näiden yhtiöiden yhteenlaskettu Q2-liikevaihto on laskenut vertailukaudesta 3,1 prosenttia ja alittanut konsensusennusteet 2,5 prosentilla. 

Tulosparannusta on nähty investointitavarateollisuudessa (+68 %), kemianteollisuudessa (+45 %) ja finanssisektorilla (+26 %).

Sen sijaan liiketulokset ovat laskeneet metsäteollisuudessa (-83 %), kuluttajatavarateollisuudessa (-68 %) ja metallinjalostuksessa (-58 %). Myös liikevaihto on laskenut niillä sektoreilla, jotka ovat raportoineet odotuksia heikomman tuloksen. 

Raportointipäivänä osakekurssit ovat keskimäärin laskeneet 1,3 prosenttia. Tulospäivänä kurssi on laskenut 64 prosentilla yhtiöistä ja noussut 36 prosentilla yhtiöistä. Kurssireaktiot heijastavat markkinoiden voimakasta reaktiota odotuksia heikompaan tuloskehitykseen ja siihen, että useat yhtiöt ovat tarkentaneet tai laskeneet ohjeistustaan joko loppuvuodelle 2023 tai vuodelle 2023. 

Tulokset osoittavat, että epävarmuus taloudellisessa ympäristössä on kasvanut ja vaikuttaa yhä enemmän yritysten tuloksiin. Tämän seurauksena on odotettavissa, että jatkamme epävarmuuden ja volatiliteetin kausi läpi loppuvuoden 2023. 

Kirjoittaja Carlo Gylling (KTM) työskentelee osakeanalyytikkona OP:lla. Hankenilta valmistunut Gylling työskenteli aiemmin buy-side analyytikkona sekä liikkeenjohdon konsultoinnin parissa, erityisesti arvonmääritysten, mallinnuksen ja omistusjärjestelyjen innoittamana. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat lenkkeily, golf, tennis sekä kuntosali – yhdistettynä muihin kesä- ja talviurheilulajeihin.