Osakepoiminta ja osaketutkimus ovat kuluvana vuonna osoittaneet taas tärkeytensä, kun osakkeiden tuottoerot ovat olleet huimia. Mollivoittoisesta pörssivuodesta huolimatta kotimaisten pörssiosakkeiden tuotot ovat vaihdelleet +200 % ja -80 % haarukassa. OP:n analyytikot auttavat sinua kotimaisissa yhtiövalinnoissa, mutta olethan huolehtinut myös salkkusi maantieteellisestä hajauttamisesta?
Kotimaiset yhtiöt vastaavat vain alle puolta prosenttia globaalien osakemarkkinoiden tarjonnasta. Sijoittajan kannattaa siis mennä merta edemmäksi kalaan.
Vaikka globaalit osakeindeksit ovat tänä vuonna lähes poikkeuksetta tukevasti miinuksella, voivat sijoittajien salkkujen tuotot näyttää keskenään kovin erilaisilta. Korkojen nousu, voimakkaan inflatorinen ympäristö, kuluttajien ostovoiman murentuminen ja lähestyvä taantuma iskevät nimittäin hyvin eri tavoin eri sektoreihin ja yhtiöihin.
Yhtiövalinnoilla on nyt korostetun suuri merkitys ja juuri tässä OP:n analyytikot pyrkivät sinua auttamaan. Analyysitiimillämme on seurannassa 70 kotimaista yhtiötä.
Suomesta löytyy paljon mielenkiintoisia yhtiöitä ja oman salkun kasaaminen on luonnollista aloittaa juuri kotimaisesta ja tutusta yhtiökentästä. Samaan aikaan on kuitenkin hyvä tiedostaa kotimaisten markkinoiden rajallisuus.
Helsingin pörssi vastaa vain 0,3 % globaaleiden osakemarkkinoiden arvosta. Lisäksi Helsingin pörssin yhtiötarjonnasta puuttuu lähes tai täysin useat mielenkiintoiset kokonaisuudet, kuten kuluttajabrändiyhtiöt, autoteollisuus, luksustuotteet tai teknologiajätit – vain muutamia mainitakseni.
Nykyisin OP:lla suomenkielistä osakeanalyysia myös kansainvälisistä yhtiöistä
Globaalien markkinoiden valtaisaa potentiaalia ei siis kannata sulkea oman tutkan ulkopuolelle. Suomi lukeutuu globaalisti tarkastellen reunamarkkinaksi, jossa liikkeet ovat tavan mukaan suuria markkinoiden tuntuvampia varsinkin epävakaina aikoina.
Ulkomaisten yhtiöiden käyttäminen salkun täytteenä kannattaa harrastaa paitsi hajautuksen, usein myös tuottojen näkökulmasta. Eri maantieteellisten alueiden tuotot ovat vaihdelleet suuresti, ja vaikka Helsingin pörssin kehitys onkin ollut laajaa eurooppalaista Stoxx 600 -indeksiä suotuisampaa, on se jäänyt roimasti jälkeen esimerkiksi amerikkalaiselle S&P500-indeksille.
Kuluvana vuonna lisäksi valuuttakurssit ovat liikkuneet Yhdysvaltoihin sijoittavan suomalaissijoittajan eduksi. Vaikka amerikkalaisindeksit ovat muiden indeksien tapaan laskeneet roimasti, ovat muutokset jääneet euromääräisellä arvo-osuustilillä huomattavasti maltillisemmiksi dollarin voimakkaan vahvistumisen seurauksena.
Antti Saari kertoo lisää osaketutkimuksesta 16.11.2022 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävien SijoittajaMessujen puheenvuorossaan. ”OP:n osaketutkimus tukena markkinoiden tyrskyissä” -puheenvuorossa Saari jakaa vinkkejä osakeanalyysien äärelle löytämiseksi, sekä kertoo ajankohtaisia sijoitusideoita. Tervetuloa kuuntelemaan puheenvuoroa Oma Raha -lavalle klo 12.25–12.45! |
Heräsikö sinulla kiinnostus ulkomaisiin osakkeisiin? Nykyisin me OP:lla tarjoamme kotimaisen analyysin ohella suomenkielistä osakeanalyysiä sadasta suuresta ja tunnetusta kansainvälisestä yhtiötä – mukaan lukien valtaosan tuntemat yhtiöt, kuten Apple, Microsoft tai BMW. Analyysit tuottaa yhteystyökumppanimme Kepler Cheuvreux. Perinteisesti varsinkin amerikkalaisyhtiöitä käsittävän osaketutkimuksen käsiin saaminen on ollut yksityissijoittajille vaikeaa, mutta nyt tämä on sijoittaja-asiakkaidemme käden ulottuvilla ilman lisämaksua.
Tilaisuus kannattaa hyödyntää ja analyyseihin pääset perehtymään osoitteessa op.fi/tutkimus. Sijoittaminen kansainvälisesti ei ole sen vaikeampaa kuin sijoittaminen kotimaassakaan, ja lisäksi monet suuret yhtiöt ovat meille jo kuluttajan roolissa entuudestaan tuttuja.
Kerron lisää osaketutkimuksestamme 16.11.2022 Helsingin Messukeskuksessa SijoittajaMessujen puheenvuorossani ”OP:n osaketutkimus tukena markkinoiden tyrskyissä”. Löydät minut Oma Raha -lavalta klo 12.25–12.45 – nähdään messuilla!
Kirjoittaja Antti Saari toimii OP:n pääanalyytikkona. Antti on toiminut sijoitusmarkkinoilla vuodesta 2008 lähtien erilaisissa analyytikon ja strategin tehtävissä.