Parviäly, voiko parempaa älyä ollakaan? Ja mitä sille tänä päivänä kuuluu?

Teksti Susanna Vainionpää, HR Business Partner, OP Koti
Julkaistu 18.3.2022

Kahden vuoden koronakurimuksen jälkeen uskaltaudumme pikkuhiljaa tapaamaan kollegoita isommilla joukoilla. Kuinka se tuntuukaan voimaannuttavalta! Teamsin kautta yhteydenpito on toki helppoa ja useimmiten myös tarkoituksenmukaista, mutta sillä ei koskaan voida korvata aitoja fyysisiä kohtaamisia. 

Tapasin kollegojani ympäri Suomen niin pitkästä aikaa, että en edes kaikkia ulkonäöltä enää tunnistanut. Tapaamiseen kuului paljon tilannekomiikkaa, jonka kautta yhteishenki kasvaa parhaiten. Nauru pidentää ikää, ja yhteiset kokemukset vahvistavat turvallista yhdessä asioihin paneutumista. Mitä enemmän kuplivaa iloa, sitä siistimpää. 

Parviäly on älyistä paras, koska siinä kohdataan toisemme ihmisinä. Ja nimenomaan tasavertaisina ihmisinä, ilman titteleitä tai organisaation asemaa. Jokaisen mielipide tai kokemus käsiteltävästä teemasta on yhtä arvokas. Parviäly toteutuu parhaiten, kun olemme saman pöydän ääressä.

Illallispöytä toimi vallan mainiosti ja kokemuksia vaihdettiin aktiivisesti, koska parvet muodostuvat luonnollisesti kiinnostuksen ja osaamisen mukaan. Kun kollegat kohtaavat, niin parvi on valmis ja intohimo yhteiseen teemaan vie keskustelua luonnollisesti eteenpäin. 

Jatketaan työskentelyä sähköisten kanavien kautta, mutta lisätään turvallisesti kohtaamisia yhteisen pöydän äärellä. Lounastreffit, illanvietot, kimppalenkit ja tapaamiset vaikka ilman agendaa ovat nyt arvokkaita. Meillä kaikilla on paljon puhuttavaa ja yhdessä naurettavaa, niin pitkä aika viimeiset kaksi vuotta on ollut. Teamsin teknisestä suorituksesta yhdessä kohti kohtaamisten tulevaisuutta. Eläköön parviäly!

Kirjoittaja Susanna Vainionpää työskentelee OP Kodissa HR Business Partnerina. Ajatusmaailman innoittajina toimivat musiikki, urheilu ja koiramaailma.