Hyväksytyksi tuleminen sellaisena kuin on, on tunne, jonka jokainen meistä haluaa kokea. Se korostuu, kun tutustuu uusiin ihmisiin. Miksi erilaisuuden hyväksyminen on välillä niin vaikeaa?

Teksti Susanna Vainionpää, HR Business Partner, OP Koti
Julkaistu 28.4.2022

”Antaa kaikkien kukkien kukkia ja ajatellaan toisistamme positiivisen kautta.” Tämä on monille hyvin vaikeata. 

Meille on syntynyt normit ja tapa ajatella asioista mustavalkoisesti oman ajattelumaailman kautta, jossa asiat ovat joko oikein tai väärin. Aikuisten pitää aina käyttäytyä, kuten aikuisen kuuluu. Totisesti ja pidättyväisesti. Lapset hulluttelevat ja suhtautuvat elämään kuplivasti ja normeja rikkoen. Aikuisten maailmassa asialliset asiat pitää hoitaa huolella, totta kai, mutta senkin voi tehdä ilolla, ja ehkä joskus myös eri tavoin kuin on tottunut. 

OP Kodin henkilöstökyselyn tulokset valmistuivat tällä viikolla ja ilokseni huomasin, että orkesterimme korkeimmat positiiviset pisteet oli saanut kohta ”Minut hyväksytään sellaisena kuin olen työyhteisössäni”. Se sai 4,39 pistettä viidestä. Se jos mikä tuo turvallisuuden tunnetta ja mahdollistaa innovatiivisen ajattelun, rohkeutta ottaa vastuuta, ja mokatakin.

Vähemmistöjen yhdenvertainen kohtelu, itseohjautuvasti toimiminen ja vastuun ottaminen, sukupuolien välinen tasa-arvo ja eri-ikäisten yhdenvertainen kohtelu olivat tulostemme TOP viidessä. Se on arvomaailma, jota arvostan, ja jollaisessa itse haluan työskennellä ja elää myös vapaa-aikana. Hyväksy ja tule hyväksytyksi sellaisena kuin olet. Olen todella ylpeä koko valtakunnallisesta OP Koti -joukkueesta, sillä miltei 600 vastaajaa ei voi olla väärässä. Meille on helppo tulla, mukava olla ja haikea lähteä.  

Lapsilla toisten hyväksyntä on sisäsyntyistä ja mutkatonta. Kaveri on kaveri, piste. Mitä tapahtuu matkalla viisaaksi aikuiseksi, kun niin helposti ajamme toisiamme oman ajatusmaailman muottiin?

En halua koskaan kasvaa tylsäksi ja ennakkoluuloiseksi aikuiseksi. Toivon hartaasti, että vielä kahdenkymmenen vuodenkin päästä ostan mieheni kanssa Linnanmäen rannekkeen, ja juoksen laitteesta laitteeseen, tai pussaan häntä keskellä katua. Ihan vain, koska se on kivaa. Naurua ja iloa ei ole koskaan liikaa.

Erilaisuus on rikkaus. Pidetään siitä kiinni ja katsellaan toisiamme vaaleanpunaisten lasien läpi. Rohkeasti erilaisuuteen uskoen! Yhdessä olemme enemmän.

OP Kodissa saat olla oma itsesi. Tavoittelemme modernia, tulevaisuudessakin menestyvää työyhteisöä. Iloitsemme yhdessä onnistumisistamme, opimme kokemuksistamme ja kehitämme toimintaamme yhdessä. Hae meille töihin!

Kirjoittaja Susanna Vainionpää työskentelee OP Kodissa HR Business Partnerina. Ajatusmaailman innoittajina toimivat musiikki, urheilu ja koiramaailma.