Petri Pennanen ja hänen vaimonsa Sanae Bechqito katselivat muutamien vuosien ajan asuntoja, mutta mitään mieleistä ei löytynyt – tai jos löytyi, se maksoi aivan liikaa.

Tarve uudelle asunnolle oli kova.

Omakotitalo, jossa pariskunta ja heidän lapsensa asuivat, oli liian pieni. Bechqito halusi tilaa, sillä jälkikasvua oli tulossa lisää.

Lisäksi asunnossa näkyi vahvasti Petrin kädenjälki, joten olisi pitänyt tehdä paljon muutostöitä, että taloon olisi saanut myös Sanaen tyyliin sopivia sisustuksia ja tiloja. 

Näkymä talon sisältä ikkunan läpi maalaismaisemaan, lapsi nousee portaita.
Olohuoneen suurista ikkunoista avautuu maalaismaisema. Kuvassa perheen lapsi Lara kiipeää portaita.


Pariskunta alkoi puhua toiveistaan. Molemmat olivat mieltyneet kuuluisaan Summit Houseen, jonka he olivat nähneet netissä. Se on Los Angelesissa sijaitseva valtava, 1 400 neliön luksusasunto, jonka hinta oli yli 20 miljoonaa dollaria.

– Mietimme, että haluamme samanlaisen, mutta hinta ei tietenkään saanut olla sama, Pennanen sanoo.

Hän on ammatiltaan rakennusmestari. He saivat idean: mitä jos he rakentaisivat Summit Housesta suomalaisen version?

Rakennusbudjetti tuplaantui

Ensin piti löytää tontti. Kriteerinä oli, että tontilla olisi kunnolla tilaa ja sen pitäisi sijaita kohtuullisen matkan päässä Helsingin keskustasta. Tontin piti olla myös rinteessä, jotta näköala olisi asiallinen.

Sopiva ja kohtuuhintainen, 1,3 hehtaarin tontti löytyi Keravalta vuonna 2021.
Pennanen laski rakennusprojektin kustannukset ja teki laskelmat tahallaan alakanttiin.

Pennanen teki lähes kaikki mahdolliset työt itse tai talkoovoimin iltaisin ja lomilla, mikä pudotti hintaa merkittävästi.

– Jos olisin laskenut oikean hinnan, emme olisi ikinä uskaltaneet lähteä tähän projektiin, hän sanoo ja nauraa.

Lopulta rakennusprojektin hinta lähes tuplaantui. Silti kustannukset saatiin pidettyä Pennasen mukaan hämmästyttävän matalina.

Vaiherikasta rakennusprojektia seurataan myös Grand Designs Suomi -ohjelmassa.

Sisäpiiritieto ja suhteet toivat säästöjä

Rakennusmestari Pennasella on paljon suhteita tavarantoimittajiin, joten hän pystyi ostamaan materiaaleja edullisemmin kuin rautakaupan hyllyltä.

Lisäksi hänellä oli ammattinsa takia sisäpiiritietoa siitä, miten raaka-aineiden hinnat käyttäytyisivät.

– Tiesin esimerkiksi, että ikkunoiden hinnat nousisivat syksyllä 2021, joten tilasin ne etukäteen vanhaan hintaan ja pidin niitä pressun alla kuukausia. Vesikaton vanerit ostin hintaan 32 euroa kappale, mutta kun jouduin myöhemmin tilaamaan niitä muutamia lisää, hinta oli jo 62 euroa kappale.

Valoisa vaalean puun värinen sauna.
Saunaosasto sijaitsee kellarikerroksessa, jossa on myös elokuvahuone ja kuntosali.

Pennanen teki lähes kaikki mahdolliset työt itse tai talkoovoimin iltaisin ja lomilla, mikä pudotti hintaa merkittävästi.

– Siinä laihtui kummasti, kun oli aina illat täällä hommissa. Minulle mahtuivat housut, jotka menivät päälle viimeksi 15 vuotta sitten, hän sanoo ja nauraa.

Vetäisin käsisirkkelillä ranteen auki. Jänteet ja hermot menivät tuusan nuuskaksi, eikä kädessä ole vieläkään tuntoa.

Säästökohteita löytyi myös sisustushankinnoista. Esimerkiksi keittiösaarekkeen pinnoissa kivi olisi ollut mieleisin ratkaisu, mutta se olisi maksanut kokonaisuudessaan 6 000 euroa. Kiven värinen laminaatti taas maksoi muutaman satasen.

Alakerran kuntosalilaitteet ostettiin konkurssipesästä puoli-ilmaiseksi. Hulppea korkeatilavalisin on rakennettu itse Ikean huonekalujen osista. Suurin osa huonekaluista on perheen entisestä asunnosta.

”Emme todellakaan ole mitään miljonäärejä”

Kuten sanonta kuuluu, rapatessa roiskuu.

Pennanen putosi eräänä iltana urakoidessaan korkealta maahan ja sai niin paljon mikromurtumia kylkiluihinsa, ettei pystynyt tekemään toviin yhtään mitään.

Ja mikä on tuo iso vekki, joka hänellä on ranteessa?

– Vetäisin käsisirkkelillä ranteen auki. Jänteet ja hermot menivät tuusan nuuskaksi, eikä kädessä ole vieläkään tuntoa.

Vastaavana mestarina työmailla taloja ja asuntoja nousee yhtenään, joten Pennanen laskeskelee uransa aikana rakentaneensa lähes 10 000 asuntoa, mutta Suomen Hollywoodiksi nimetty talo on ollut kaikkein raskain urakka.

Suuri keskeneräinen talo, pihalla hiekkakasa.
Arkkitehtonisesti talossa tavoiteltiin kuuluisan yhdysvaltalaisen Summit Housen tyyliä.

– Kyseessä ovat omat rahani, ja olen itse vastuussa kaikesta. Olen päivät töissä ja illat täällä, ja maksan ja hoidan kaiken koko ajan yksin – suunnitelmat, hankintojen kilpailutukset, tilaukset, työn suunnittelun ja johdon. Ja kun töitä tehdään talkoilla, tietysti se näkyy myös työtahdissa.

Helpommalla olisi tietysti päässyt, jos olisi ollut millä mällätä.

– Jos rahaa olisi ollut miljoonia, olisimme tietysti tehneet monta asiaa toisin ja helpomman kautta. Mutta kun emme me todellakaan ole mitään miljonäärejä.

Tuuriakin oli. Naapurissa oleva asunto vapautui yllättäen, ja perhe pääsi muuttamaan naapuriin viimeisen puolen vuoden rakentamisen ajaksi vuokralle.

– Oli mahtavaa, kun pystyi vaan kävelemään pihan yli tänne töihin.

Aina riittää pientä laitettavaa

Kesäkuussa 2023 talon pihapiiri on vielä laittamatta, mutta itse rakennus ja sisustus ovat pitkälti valmiit.

Kun asuntoon astuu, valtavista ikkunoista näkyy viehättävä maalaismaisema. Illalla niistä voi ihailla auringonlaskua. Keittiösaareke on ikkunoiden edessä, joten kokkailukin sujuu miellyttävissä näkymissä.

Yläkerrassa ovat lastenhuoneet sekä vanhempien makuuhuone, josta kävellään vaatehuoneen läpi kylpyhuoneeseen. Se oli Bechqiton unelma.

– Desperate Houswives -sarjassa oli kuulemma samanlainen.

Harmaasävyinen keittiö, jonka edessä saareke.
 Keittiötasot näyttävät kiveltä, mutta ovat puuta – ja taas säästettiin tonneja.

Kellaritilassa ovat saunaosasto, kuntosali, elokuvahuone ja tila, josta tulee marokkolainen olohuone – Bechqito on kotoisin Marokosta.

Kaikenlaista pientä laitettavaa vielä on, mutta se ei haittaa. Pennanen tykkää siitä, että saa värkkäillä asioiden parissa.

– Hondalla on sellainen moottoripyörä, jonka nimi on NR, Never Ready. Tämä talo on vähän samantyyppinen. Joskus harvoin voin istua illan television ääressä, mutta tosi äkkiä tulee olo, että täytyy tehdä jotain käsillä.

Talo on suomalainen unelma

Parikymmentä vuotta sitten Petri Pennanen asui Kajaanissa. Hän oli työttömänä ja eli työttömyyskorvausten varassa. Sen jälkeen hän teki pitkään erilaisia hanttihommia ja pohti, mitä elämällä on hänelle annettavanaan.

– Silloin en olisi ikinä voinut kuvitella, että asuisin edes omakotitalossa, puhumattakaan tällaisesta talosta.

Nelihenkinen perhe istuu sohvalla, kaksi lasta ja vanhemmat.
Perhe on viihtynyt ”Suomen Hollywoodissa” erinomaisesti, kun viimein pääsi muuttamaan taloon.

Talo ei toki ole 20 miljoonan Summit House Hollywoodissa. Tämä on talkoovoimin ja omin käsin tehty, verellä ja hiellä rakennettu keravalainen talo.

Ei amerikkalainen vaan hyvin suomalainen unelma: keskituloinen palkollinenkin voi elää hulppeassa talossa, jos on valmis laittamaan kuokan suohon ja saappaat saveen.

Talon rakentumista voi seurata Grand Designs Suomi -ohjelmassa.

Tässä juttusarjassa tutustutaan MTV:n Grand Designs Suomi -ohjelmassa syksyllä 2023 nähtäviin taloihin ja tarinoihin niiden takana. Kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani. Grand Designs Suomi keskiviikkoisin klo 20 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Etsitkö unelma-asuntoasi? Katso OP Kodin myynnissä olevat asunnot täältä