Huom. Päivittyvä seuranta on toistaiseksi tauolla, sillä pankkisektorin tilanne on tasaantunut.

Maaliskuun puolivälissä esiin tulleet amerikkalaispankkien ongelmat laittoivat globaalit pääomamarkkinat myllerrykseen. Pankkihermoilu on levinnyt myös Eurooppaan.

Tästä artikkelista voit lukea OP:n asiantuntijoiden ajantasaisia nostoja ja analyysiä osake- ja korkomarkkinoiden‍ käänteistä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. 

OP:n pääanalyytikko Antti Saari muistuttaa, että ongelmat ovat olleet pankkikohtaisia, eivätkä koko järjestelmään liittyviä valuvikoja, kuten kävi vuoden 2008 finanssikriisissä.

Tilanteella ei nähdä suoria vaikutuksia OP Ryhmän ja osuuspankkien tilanteeseen. Pohjoismaisten pankkien vakavaraisuus on yleisesti hyvällä tasolla. OP Ryhmän CET1-vakavaraisuus oli vuoden 2022 lopulla 17,4 prosenttia, ja vakavaraisuus ylittää sääntelyn edellyttämän minimitason 5,5 prosenttiyksiköllä. 

On hyvä muistaa, että omaa sijoitussuunnitelmaa kannattaa noudattaa myös poikkeusoloissa.

Voit lukea alla olevan päivittyvän seurannan lisäksi sijoittamisen ajankohtaisista uutisista myös OPxSijoittamisen Instagramista‍, Twitteristä‍ sekä Sijoitusnäkymät-uutiskirjeeltä. Tilaa uutiskirje täältä. Löydät ajankohtaisia nostoja lisäksi OP:n osakeanalyytikoiden päivittäin op.fi:n ja OP-mobiiliin julkaistavasta aamukatsauksesta. Aamukatsaus kuuluu lisämaksutta kaikkiin säästäjän ja sijoittajan palvelupaketteihin ja sen lukeminen vaatii kirjautumisen.

Päivittyvä seuranta

Päivittyvä seuranta on toistaiseksi tauolla, sillä pankkisektorin tilanne on tasaantunut.

Keskiviikko 5.4. 

Riskisentimentti kehittyi eilen alavireisesti markkinoiden sulatellessa päivän verrattain hiljaiseksi jäänyttä uutisvirtaa. Yhdysvaltojen työmarkkinat osoittivat toivottuja merkkejä hallitusta hidastumisesta, mutta markkinoiden silmissä jälleen virinneet huolet pankkisektorin tilasta painoivat enemmän vaakakupissa. 

Osakemarkkinoiden liikkeet jäivät eilen epäyhtenäisiksi eri talousalueilla. Euroopan osakemarkkinat jatkoivat vähäeleistä kehitystään selvien uusien ajurien loistaessa poissaolollaan.

Vanhan mantereen pääosakeindeksit sahailivat maanantain päätöstasojen välittömässä läheisyydessä korkoherkkien kiinteistö- ja yhdyskuntapalveluyhtiöiden nousun tasapainottaessa energiayhtiöiden reipasta laskua. OMX Helsinki -indeksi taisteli yleiseurooppalaista anemiaa vastaan punnertaen 0,4 %:n nousuun.

Yhdysvaltojen osakemarkkinat taipuivat pitkän nousuputken jälkeen laskuun työmarkkinoiden pehmenemisestä ja korkojen reippaasta laskusta huolimatta. Markkinat keskittivät katseensa jälleen pankkisektoriin J.P. Morganin pääjohtaja Jamie Dimonin varoiteltua viime viikkojen turbulenssin aiheuttavan pitkäkestoisia vaikutuksia pankkien rahoitushaluihin.

Kaikki kolme pääosakeindeksiä painuivat tasaisella 0,5-0,6 %:n tahdilla syklisten sektorin vetämänä. Teollisuus-, energia-, raaka-aine- ja rahoitusyhtiöt valuivat laskukärkeen.

Tänään aamulla Aasian kaupankäynti on edennyt alavireisissä tunnelmissa. Futuurit viitoittavat varovaisen tunnustelevaa starttia myös länsimarkkinoille.

Tiistai 4.4.

Pääsiäisviikko käynnistyi seesteisissä tunnelmissa ja riskisentimentti kehittyi vailla selvää suuntaa eri omaisuusluokkien painottaessa hiljaisessa uutisvirrassa eri ajureita.

Päivän suurin puheenaihe oli OPEC+-maiden yllättävä tuotannonleikkaus, jonka heijastusvaikutuksia sulateltiin eilisen aikana. Öljy ampaisi voimakkaaseen nousuun ja Brent-tynnyri kipusi 85 dollarin tasolle, mutta muut omaisuusluokat reagoivat laimeasti mustan kullan kallistumiseen. Osakemarkkinoiden toinen kvartaali polkaistiin käyntiin varovaisissa tunnelmissa. 

Osakemarkkinat ohittivat vähäeleisesti OPEC+-maiden viikonlopun tuotantopäätöksen, mutta Yhdysvaltojen teollisuuden osoittama yskähtely lannisti mielialoja. Öljyn hinnannousu ruokki energiayhtiöt reippaaseen nousuun.

Euroopassa pääosakeindeksit sahailivat viime viikon perjantain päätöstasojen tuntumassa vailla selvää suuntaa. Laaja Stoxx Europe 600 -indeksi polki paikoillaan energiayhtiöiden nousun tasapainottaessa täysin teollisuus- ja teknologiayritysten painumista.

Yhdysvaltojen pääosakeindeksit kehittyivät epäyhtenäisesti. Teollisuuspainotteinen Dow Jones puski komeaan 1,0 %:n nousuun, S&P 500 -indeksi eteni 0,4 %:n nosteessa, mutta Nasdaq hyytyi 0,3 % miinukselle Teslan (-6,1 %) alamäen vetämänä.

Aasian osakemarkkinat ovat osoittaneet tänään aamulla haluttomuutta selviin suuntaliikkeisiin ja kurssiliikkeet ovat jääneet erittäin laimeiksi. Futuurit signaloivat Eurooppaan tukevaa nousuavausta, mutta Yhdysvaltoihin vaakasuuntaista starttia kaupankäyntipäivään.

Maanantai 3.4.

Viime viikko päättyi positiivisella nuotilla ja riskisentimentti jatkoi vahvistumistaan pankkisektorin osoittaessa yhä selvempiä vakautumisen merkkejä ja Yhdysvaltojen inflaatiolukujen tuotua hienoista helpotusta hintakuvaan. Pankkisektorin uutisvirta kuihtui vähiin, mikä oli selvästi markkinoiden mieleen. 

Yhdysvaltojen inflaatioluvut tukivat käsitystä Fedin koronnostotarpeen käymisestä vähiin ja painoivat korot samalla näyttävään laskuun. OPEC+-maat ilmoittivat viikonlopun aikana yllättäen leikkaavansa tuotantomääriä (1 miljoonaa tynnyriä/päivä) toukokuun alusta alkaen, mikä on ajanut öljynhinnan reippaaseen nousuun. 

Osakemarkkinoilla nähtiin perjantaina tukevaa nousua pankki- ja inflaatiopelkojen hellittämisen ajamana. Pääosakeindeksit Atlantin molemmin puolin kirjasivat mukavat plussalukemat laaja-alaisen nousun siivittäminä.

Päättynyt ensimmäinen kvartaali oli osakemarkkinoilla vahva pankkisektorin turbulenssista huolimatta. Euroopassa Stoxx Europe 600 -indeksi rynni Q1:llä 7,8 % plussalle, Dax eteni 12,3 %:n nosteessa, mutta OMX Helsinki hyytyi 0,8 % pakkaselle.

Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi kohosi Q1:n aikana 7 %:lla, ja korkoherkkä Nasdaq jopa 16,8 %:lla kirjaten parhaan kvartaalinsa 2020 Q2:n jälkeen. Tappiollisia teknologiayhtiöitä kuvaava GS non profitable tech -indeksi tykitti peräti 18,1 %:n nousuun.

Tänään aamulla Aasian osakemarkkinat ovat edenneet vailla selvää suuntaa, mutta OPEC+-maiden tuotannonleikkauspäätös ei ole riittänyt painamaan markkinoita laajaan laskuun. Futuurit ennakoivat länsimarkkinoiden avaavan Q2:n laskusuuntaan.

Perjantai 31.3. 

Viisi asiaa, jotka pankkikriisistä tulisi tietää

Kokosimme OP:n päänalyytikko Antti Saaren johdolla tähän artikkeliin viisi asiaa, jotka pankkikriisistä tulisi nyt tietää

Markkinakommentti

Riskisentimentti jatkoi eilen yhä vahvistumistaan pahimpien pankkipelkojen helpottaessa otettaan. Pankkisektorin uutisvirran rauhoittuminen oli selvästi markkinoiden mieleen, eivätkä markkinat kavahtaneet Fedin jäsenten rahapolitiikan lisäkiristystoimia puoltaneita kommentteja. 

Osakemarkkinat purjehtivat edelleen myötätuulessa pankkipelkojen hellittämisen avittamana. Globaalit osakemarkkinat ovat kirjaamassa mukavan nousukvartaalin maaliskuun aikana koetusta volatiliteetista huolimatta ja MSCI World -indeksi on nyt liki 6 % vuodenvaihteen tason yläpuolella.

Euroopan markkinat jatkoivat vahvan nousujohteista viikkoaan ja maanosan pääosakeindeksit kipusivat mukavalla tahdilla hiljaisesta uutisvirrasta huolimatta. Stoxx Europe 600 -indeksi kiri 1,0 % plussalle korkoherkkien kiinteistö- (+4,0 %) ja teknologiayhtiöiden (+2,7 %) hurjasteltua nousukärjessä.

Yhdysvalloissa jouduttiin tyytymään vanhaa mannerta maltillisempiin nousulukemiin. S&P 500 -indeksi kipusi 0,6 %:lla kirjaten 7. nousupäivän viimeisen yhdeksän kaupankäyntipäivän aikana. Myös rapakon takana kiinteistö- sekä teknologiayhtiöt punnersivat nousukärkeen ja ainoastaan rahoitusyhtiöt ottivat takapakkia.

Nousu on levinnyt Aasian aamun kaupankäyntiin, jossa kurssit ovat saaneet lisäpuhtia Kiinan vahvoista luottamusluvuista. Futuurit povaavat nousun jatkumista länsimarkkinoiden avautuessa.

Torstai 30.3.

Riskisentimentti jatkoi eilen vahvistumistaan erittäin hiljaiseksi kuihtuneessa uutisvirrassa. Pankkisektorin uutisointi rauhoittui ja uusien negatiivisten otsikoiden puuttuminen riitti piristämään tunnelmia. 

Osakemarkkinoilla koettiin eilen näyttävää ja laaja-alaista nousua Atlantin molemmin puolin. Pankkipelkojen rauhoittuminen ja uutiset kiinalaisen teknologiajätti Alibaban jakautumisesta avittivat markkinoiden kehitystä.

Korkoherkät kiinteistö- ja teknologiayhtiöt rynnivät nousukärkeen markkinoiden spekuloidessa korkohuipun olevan jo käsillä. Euroopan indeksit avasivat kautta linjan reippaaseen nousuun ja nousukiito vain voimistui päivän edetessä. Maanosan tärkeimmät indeksit päätyivät reilun 1 %:n verran plussalle ja esimerkiksi Dax kipusi 1,2 %:lla.

Yhdysvaltojen markkinoilla koettiin nousujohteinen päivä ja pääosakeindeksit punnersivat 1,0-1,8 % plussalle. Korkoherkät ja sykliset sektorit vetivät nousua ja ainoastaan defensiiviset sektorit tyytyivät vaisuihin nousulukemiin. S&P 500 -indeksi sulkeutui psykologisesti tärkeän 4000 pisteen päälle ja Nasdaq on nyt 14 % vuoden vaihteen tason yläpuolella.

Länsimarkkinoiden positiivisuus ei ole jaksanut enää kantaa Aasian aamunkäyntiin, vaan paikalliset indeksit ovat kehittyneet epäyhtenäisesti tuoreiden ajurien loistaessa poissaolollaan. Futuurien perusteella Eurooppaan voidaan odottaa nousuavausta, mutta Yhdysvaltoihin vaakasuuntaista starttia.

Keskiviikko 29.3. 

Riskisentimentti kehittyi eilen lievän nousujohteisesti, vaikka yksiselitteiset markkina-ajurit loistivat poissaolollaan. Markkinat odottelevat edelleen selvyyttä pankkisektorin tilaan, mutta teemaan ei saatu eilen kaivattua lisäväriä. Päivän data ja uutisvirta jäivät laihoiksi. 

Osakemarkkinoiden kehitys jäi eilen epäyhtenäiseksi ja päivää leimasi kurssiliikkeiden maltillisuus. Korkojen nousu painoi teknologia- ja kiinteistöyhtiöitä ja raha virtasi syklisiin sektoreihin.

Energiaosakkeet rynnivät nousukärkeen Atlantin molemmin puolin saaden virtaan öljyn kallistumisesta. Euroopan markkinoiden pirteä nousuavaus lässähti ja osakeindeksit valuivat maanantain päätöstasojen tuntumaan.

Stoxx Europe 600 -indeksi hyytyi niukasti miinukselle, mutta valtaosa maakohtaisista indekseistä päätyi plussalle. Eurooppalaispankit ylsivät hienoiseen nousuun, vaikka ranskalaispankeille (mm. BNP ja Societe Generale) lätkäistiin tuntuvat sakot rahanpesusta ja veropetoksista johtuen.

Yhdysvaltojen kaupankäynti eteni koko päivän alakuloisissa tunnelmissa markkinoiden hermoillessa pankkisektorin tilaa, mutta kurssitasot toipuivat syvimmästä päivänsisäisestä alhostaan.

S&P 500 -indeksi painui lopulta vain 0,2 %:lla viestintä- ja terveydenhuoltoyhtiöiden saattelemana ja Nasdaq valui 0,5 %:n laskuun.

Nasdaq Golden Dragon China -indeksi intoutui 3,5 %:n nousuun Alibaban ilmoitettua jakautumisesta. Alibaba-uutiset ovat piristäneet myös aamun Aasian kaupankäyntiä ja paikalliset indeksit ovat laajasti nousussa. Futuurien perusteella länsimarkkinat avaavat plussalle.

Tiistai 28.3.

Miltä korkomarkkinoiden kevät ja kesä näyttää? 

Alla olevalla videolla OP:n salkunhoitaja Lauri Laaksosen tarkastelee euroalueen ja Yhdysvaltain korkomarkkinoiden kehitystä tammi-maaliskuussa 2023, ja luo katsauksen korkomarkkinoiden lähitulevaisuuteen. 

Markkinakommentti

Viikko polkaistiin käyntiin positiivisissa tunnelmissa ja riskisentimentti kääntyi vahvemmaksi hiljaiseksi kuihtuneessa uutisvirrassa.

Pelot pankkisektorin ongelmien leviämisestä osoittivat hienoisia helpottamisen merkkejä, mutta tilanne jatkuu edelleen jännittyneenä ja ohjaa korostetusti markkinakehitystä. 

Osakemarkkinat avasivat viikon noususuuntaan Atlantin molemmin puolin. Pahimpien pankkisektorin tilaan kohdistuneiden huolien hellittäminen tuki rahoitusyhtiöiden kurssikehitystä ja sektori paikkasi näyttävästi aiempaa heikkouttaan.

Arvoyhtiöt pärjäsivät eilen korkojen noususta kärsineitä kasvuyhtiöitä paremmin. Euroopan markkinoiden perjantain heikkous jäi taakse ja maanosan indeksit ampaisivat reippaaseen sekä laaja-alaiseen nousuun tunnelmien kirkastuessa.

Esimerkiksi Stoxx Europe 600 -indeksi intoutui 1,1 % plussalle kaikkien alasektorien tukemana. Vanhalla mantereella terveydenhuolto-, energia- ja yhdyskuntapalveluyhtiöt kirjasivat komeimmat nousulukemat. OMX Helsinki kipusi 0,8 %:lla, mutta on edelleen 5,2 % vuodenvaihteen tason alapuolella.

Yhdysvaltojen pääosakeindeksien kehitys jäi kaksijakoiseksi pankkipelkojen hellittämisestä huolimatta. S&P 500 -indeksi nousi hienoisesti (+0,2 %) arvoyhtiöiden tukemana, mutta Nasdaq valui 0,5 %:n laskuun korkojen nousun himmentäessä teknologiasektorin houkuttelevuutta.

Aasian markkinat ovat kehittyneet tänään aamulla vailla selvää suuntaa yksiselitteisten ajurien loistaessa poissaolollaan.

Futuurien perusteella Eurooppa on avaamassa noususuuntaan, mutta Yhdysvaltoihin viitoitetaan vaakasuuntaista starttia.

Maanantai 27.3. 

Markkinoiden ailahteleva kehitys jatkui viime viikon perjantaina ja riskisentimentti kehittyi lopulta vailla selvää suuntaa eri omaisuusluokkien painottaessa eri ajureita.

Euroopan pankkisektorin huolet pysyivät tiukasti markkinoiden valokeilassa, ja samalla sijoittajat hermoilevat yhä enemmän globaalin talouden suuntaa. Toteutunut datavirta valoi kuitenkin yhä uskoa talouden kestokykyisyyteen. 

Osakemarkkinat päättivät viime viikon kaksijakoisella nuotilla. Euroopan markkinat painuivat voimakkaaseen laskuun maanosan pankkisektorin tilaan liittyvien huolien ajamana.

Pelkotilojen katalyyttinä toimi Deutsche Bankin luottoriskinvaihtosopimusten eli CDS:n raju nousu, jonka heijastusvaikutukset moukaroivat koko pankkisektoria.

Euroopan osakeindeksit painuivat yleisesti 1,3–2,2 %:n laskuun ja ainoastaan defensiiviset sektorit pitivät pintansa. Stoxx Europe 600 -indeksi peruutti perjantaina 1,3 %:lla, mutta kirjasi silti viime viikolla 0,9 %:n nousulukeman.

Yhdysvaltojen markkinat avasivat Euroopan vanavedessä laskuun, mutta kurssikehityksen suunta kääntyi nousujohteiseksi ja pääosakeindeksit kirjasivat lopulta maltilliset 0,3-0,5 %:n nousut.

Korkoherkät yhdyskuntapalvelu- ja kiinteistöyritykset rynnivät nousukärkeen ja ainoastaan rahoitus- sekä kuluttajatuoteyhtiöt ottivat hieman takapakkia.

Epävarmuudesta huolimatta viime viikko oli kokonaisuudessa positiivinen Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla ja S&P 500 -indeksi nousi 1,4 %:lla ja Nasdaq 1,7 %:lla.

Aasian markkinat ovat avanneet viikon kaksijakoisissa merkeissä geopolitiikka- ja taantumariskien varjostaessa kurssikehitystä. Futuurit lupailevat länsimarkkinoille reipasta nousuavausta.

Perjantai 24.3.

Riskisentimentti haki eilen suuntaansa markkinoiden sulatellessa keskuspankkien kokouskauden antia sekä pankkisektorin tilaa. Globaali rahapolitiikkalinja jatkoi eilen kiristymistä Englannin, Sveitsin ja Norjan keskuspankkien koronnostojen muodossa.

Pankkisektorin tila pysyi vahvasti tikunnokassa ja teema hermostuttaa markkinoita, vaikka Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen vihjasi talletussuojan vahvistamisen suuntaan tilanteen niin vaatiessa. 

Osakemarkkinoilla nähtiin eilen reipasta heiluntaa, mutta pääosakeindeksien päiväliikkeet jäivät pääsääntöisesti maltillisiksi. Pankkiosakkeet pysyivät paineessa, vaikka Yellen pyrki rauhoittelemaan markkinoita ja muutti lausuntojaan talletussuojan laajentamisen mahdollisuudesta.

Euroopan markkinat valuivat aluksi aamupäivällä tuntuvaan laskuun epävarmuuden varjostaessa kaupankäyntiä, mutta kurssit paikkasivat alakuloaan ja laskulukemat jäivät lopulta maltillisiksi. Stoxx Europe 600 -indeksi painui 0,2 %:lla, mutta sektoriliikkeet jäivät epäyhtenäisiksi.

Vanhan mantereen kurssikehitystä hyydytti pankki-, energia- ja päivittäistavarayhtiöiden alamäki, jota paikkasi teknologiayhtiöiden reipas kurssiralli (+1,8 %). Yhdysvaltojen markkinat puskivat aluksi näyttävään nousuun ja esimerkiksi Nasdaq kävi hetkellisesti 2,5 % plussalla ennen tunnelmien jäähtymistä.

Hyvä kurssinousu suli vähiin Yellenin kommenteista huolimatta ja pääosakeindeksit kirjasivat lopulta 0,2-1,0 %:n plussalukemat.

Varovaisuus on vallannut mielialat Aasian aamun kaupankäynnissä ja paikalliset osakeindeksit ovat valutelleet hieman alaspäin. Futuurien perusteella anemia on tarttumassa Euroopan markkinoihin, mutta Yhdysvaltojen markkinat ovat avaamassa vaakasuuntaisesti.

Osinkokevät vauhdissa 

Sijoittajien katseet suuntautuvat nyt pankkisektorin lisäksi osinkoihin, sillä moni yritys jakaa maaliskuun, huhtikuun ja toukokuun aikana osinkojaan. Lue, mitä sijoittajan pitäisi ymmärtää osingoista. Tutustu myös OP Analyysin seuraamien 20 eniten osinkoa maksavan yhtiön ehdottamiin osinkoihin.

Lisätietoa tämän vuoden osinkokeväästä alla olevalla videolla. 

Torstai 23.3.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed kokousti eilen illalla Suomen aikaan ja jatkoi rahapolitiikan kiristyslinjalla markkinaepävarmuuksista huolimatta. Seniorimarkkinaekonomistimme Jari Hännikäinen seurasi kokousta ja tiivisti kokouksen annin alla olevalle videolle. Hän käy lisäksi läpi inflaatiokehitystä, markkinoiden reaktiot kokoukseen sekä odotuksemme tulevasta koronnostotahdista.

Markkinakommentti

Riskisentimentti kääntyi eilen selvästi happamammaksi Fedin korkokokouksen annin sekä Yhdysvaltojen viranomaisten lausuntojen saattelemana. Fed antoi signaaleja koronnostosyklin päätepisteen lähestymisestä, mutta pääjohtaja Jerome Powellin koronlaskuodotuksia vesittävät kommentit painoivat tunnelmia.

Mielialoja latisti myös valtiovarainministeri Yellenin viesti, ettei hallinto suunnittele tällä hetkellä talletussuojan laajentamista. 

Osakemarkkinoiden kehitys jäi eilen epäyhtenäiseksi eri talousalueilla. Yhdysvaltojen osakemarkkinat reagoivat aluksi nousulla Fedin rahapolitiikkalausunnon vihjeisiin koronnostosyklin päätepisteen lähestymisestä.

Osakkeiden suunta kääntyi kuitenkin selvään laskuun Powellin painotettua keskuspankin päättäväisyyttä inflaation nujertamiseksi ja ilmoitettua, että Fed ei näe talouden perusskenaariossa tänä vuonna korkojen laskua.

Lisäniitin osakkeille aiheutti Yellenin kommentit, joiden mukaan hallinto ei suunnittele talletussuojan laajentamista. Pääosakeindeksit päätyivät tasaiseen 1,6-1,7 %:n alamäkeen kaikkien sektorin kärsiessä heikkoudesta.

Kovinta laskua koettiin kiinteistö-, rahoitus- ja kuluttajatuoteyhtiöissä. KBW-pankki-indeksi laski tylyllä 4,7 %:lla.

Euroopan markkinat sahailivat eilen vailla suuntaa ja esimerkiksi Stoxx Europe 600 -indeksi päätyi hienoiseen nousuun (+0,2 %). Aasian markkinat ovat pitäneet tänään aamulla hyvin pintansa Yhdysvaltojen eilisestä laskusta huolimatta ja maanosan indeksiliikkeet ovat jääneet maltillisiksi.

Futuurien perusteella Euroopan markkinat reagoivat Yhdysvaltojen eiliseen laskuun, mutta futuurit viitoittavat Yhdysvaltojen markkinoiden löytävän kovaa maata jalkojensa alle ja kääntyvän uuteen nousuun.

Keskiviikko 22.3.

Riskisentimentti jatkoi eilen reipasta vahvistumistaan pahimpien pankkihuolien hälvetessä. Optimismia ruokki Yhdysvaltojen viranomaisten ilmoitus valmiudesta tukea pieniä pankkeja tilanteen niin vaatiessa, sekä vihjeet mahdollisesta talletussuojan laajentamisesta. Pankkisektorin ulkopuolella päivän uutisvirta jäi laihaksi. 

Osakemarkkinat jatkoivat näyttävässä nousussa pahimpien pankkihuolien laantumisen piristäessä riskinottohalukkuutta. Viime viikolla pahasti siipeensä saaneet rahoitussektorin osakkeet johtivat kurssirallia ja monet pankit kirjasivat näyttävät nousulukemat (mm. First Republic Bank +29,6 %).

Pankkisektorin eilisestä toipumisesta huolimatta esimerkiksi yhdysvaltalainen KBW-pankki-indeksi on sukeltanut maaliskuun aikana peräti 24 %:lla. Euroopan markkinat avasivat eilen mukavassa nosteessa ja vanhan mantereen osakeindeksit sulkeutuivat lopulta 1,4-2,5 %:n nousuun.

Pankkisektorin ohella energia-, teollisuus- ja kuluttajatuoteyhtiöt kirivät komeasti plussalle. OMX Helsinki intoutui 2 %:n nousuun. Yhdysvaltojen kaupankäynti eteni nousujohteisesti pankkisektorin tilan vakautumisen tukemana, eivätkä edes korkojen nousu tai tänään pidettävään Fedin korkokokoukseen liittyvät kysymysmerkit lannistaneet menoa.

Pääosakeindeksit kipusivat 1,0-1,6 %:n tahdilla ja vetovastuu oli energia-, viestintä- sekä rahoitusyhtiöillä. Korkoherkät yhdyskuntapalvelu- ja kiinteistöyhtiöt valuivat alamäkeen. S&P 500 -indeksi sulkeutui 4000 pisteen päälle. Länsimarkkinoiden eilinen toiveikkuus on välittynyt aamulla Aasia markkinoille. Futuurit ennakoivat Euroopan avaavan myötätuulen säestämänä, mutta Yhdysvaltoihin on luvassa vaakasuuntainen avaus.

Euroopassa ei ole systemaattista pankkiongelmaa

Pankkimyllerryksessä on aina tunnepohjaista psykologiaa, mutta siinä on myös tunnetut faktat, muistuttaa OP:n strategi Jussi Hyöty

"Viime viikon tapahtumissa on paljon psykologiaa. Nyt on tärkeä tarkastella faktoja, joiden valossa Euroopan pankkisektorilla ei ole systemaattista eli koko sektoria uhkaavaa riskiä", kirjoittaa Hyöty tuoreessa blogissaan. Siirry tästä lukemaan Hyödyn blogia: "Euroopassa ei ole systemaattista pankkiongelmaa".

Tiistai 21.3.

Korkosijoitukset tarjoavat jälleen suojaa

Markkinat ovat olleet pankkisektoriin liittyvien huolien myötä paineessa. Tilanne elää vielä, mutta pankkisektorin ollessa aiempaa huomattavasti paremmin pääomitettu, lienee todennäköisintä ongelmien jääminen rajallisiksi, muistuttaa OP:n strategi ja salkunhoitaja Harri Kojonen.

"Rahastojen kurssit ovat laskeneet vuoden parhaista tasoistaan, mutta ovat edelleen vallitsevasta heilunnasta huolimatta vuoden alkua korkeammalla. Erityisen positiivista on 50/50-rahastojen, kuten OP-Private Strategia 50 -erikoissijoitusrahaston, korkosijoitusten perinteisen roolin paluu tuottoja tasaavina osakemarkkinoiden ollessa paineessa", sanoo Kojonen tuoreessa markkinakommentissaan. Katso koko markkinakomentti alta. 

Sveitsin suurimman pankin UBS:n ja Credit Suissen fuusion erityispiirteet, AT1-velkakirjojen arvon mitätöinnit ja keskuspankkien tukalan tilanne

Kuluneen viikonlopun aikana Sveitsin suurin pankki UBS ilmoitti ostavansa Credit Suissen 3 miljardilla Sveitsin frangilla. Alla olevalla videolla pääanalyytikko Antti Saari käy läpi fuusion erityispiirteet, AT1-velkakirjojen arvon mitätöinnit, keskuspankkien tukalan tilanteen sekä vinkit sijoittajalle nykyisessä markkinamyllerryksessä.

Maanantai 20.3.

Viime viikko päättyi hermostuneissa tunnelmissa ja riskisentimentti kääntyi uudestaan happamaksi markkinoiden hermoillessa rahoitussektorin tilaa. Tikunnokassa oli erityisesti yhdysvaltalainen First Republic Bank (-33 %) maan jättipankkien aiemmin tekemistä tukitoimista huolimatta. Myös Credit Suissen tilanne pelotti sijoittajia.

Turvasatamakysyntä painoi korot laskuun sekä siivitti kullan hintakehitystä. Kulta kallistui viime viikon aikana peräti yli 6 %:lla. Pankkijätti UBS ilmoitti viikonlopun aikana ostavansa Credit Suissen ja keskuspankit ilmoittivat tarjoavansa dollarilikviditeettiä, mutta ilmoitukset eivät ole riittäneet piristämään merkittävästi tunnelmia ja alkavaan viikkoon lähdetään jännittyneissä merkeissä.

Credit Suisse -saagassa nähtiin uusi käänne, kun kilpailija ja Sveitsin suurin pankki UBS ilmoittivat viikonlopun aikana ostavansa pankin 3 miljardilla CHF:lla. Hinta vastaa noin puolta Credit Suissen perjantain markkina-arvosta.

Kaupan vastapainona Sveitsin keskuspankki SNB lupasi taata UBS:lle likviditeettiä 100 miljardia. CHF:n edestä ja Sveitsin hallitus ilmoitti kattavansa UBS:lle mahdollisesti aiheutuvia tappiota 9 miljardia CHF:n edestä.

Sveitsin pankkisääntelijän vaatimuksesta fuusion ehtona on, että Credit Suissen 16 miljardin frangin ns. ensisijaiset lisäpääomaehtoiset lainat eli AT1-velkakirjat menettävät täysin arvonsa. Osakkeenomistajat eivät saa äänestää fuusiosta, mikä on herättänyt kritiikkiä ja kertoo toimien hätäluonteesta. 

Myyntiaalto levisi osakemarkkinoille

Myyntiaalto levisi perjantaina uudestaan osakemarkkinoille sijoittajien hermoillessa pankkisektorin tilannetta. Pankkiosakkeet olivat jälleen kovassa paineessa ja pitivät perää sektoriliikkeissä Atlantin molemmin puolin.

Euroopassa kaikki merkittävät osakeindeksit painuivat tukevasti pakkaselle maanosan kärsiessä korkeasta pankkipainosta. Stoxx Europe 600 -indeksi hyytyi 1,2 %:n laskuun rahoitus-, kiinteistö- ja yhdyskuntapalveluyhtiöiden lannistamana. Indeksi kirjasi viime viikolla tylyn 3,9 %:n viikkolaskun ja pankkiosakkeiden viikko oli murheellinen (-11,5 %).

Yhdysvaltojen pääosakeindeksit painuivat perjantaina 0,7–1,2 %:n laskuun pankkihuolien lannistamana. S&P 500 -indeksi junnasi tutuksi tulleen 3900 pisteen ympäristössä ja indeksin kaikki alasektorit painuivat alaviistoon.

Perjantain heikkoudesta huolimatta S&P 500 -indeksi kohosi viime viikon aikana 1,4 %:lla ja teknologiapainotteinen Nasdaq intoutui peräti 4,4 % plussalle kirjaten parhaan viikkonsa marraskuun jälkeen korkojen laskun avittamana.

Viikonloppuna ilmoitetut toimet likviditeetin takaamiseksi ja UBS:n sekä Credit Suissen pankkifuusio eivät ole innostaneet Aasian aamun kaupankäynnissä ja paikalliset indeksit ovat painuneet laskuun. Futuurit signaloivat länsimarkkinoiden avautuvan selvään laskuun. 

Miten kriisipankit vaikuttavat OP:n rahastoihin?  

Täältä löytyvästä artikkelista voit lukea, millaisia vaikutuksia amerikkalaisilla kriisipankeilla ja Credit Suissella on OP:n rahastoihin. OP:n rahastoilla on hyvin pienet omistukset sveitsiläisen Credit Suisse -pankin osakkeissa. 

Perjantai 17.3.

OP Varainhoidon strategi Jussi Hyöty käsittelee viikkokatsauksessaan pankkisektorin tilannetta. Kuuntele alta jakso ”Hyödyn matkassa: Onko pankkisektorilla systemaattista eli koko sektoria uhkaavaa riskiä?”.

Torstai 16.3.

Mitä pankkisektorilla oikein tapahtuu? OP:n pääanalyytikko Antti Saari käsittelee blogissaan amerikkalaispankkien kaatumista sekä Credit Suissen tilannetta. Lue Antti Saaren blogi tästä.

Tiistai 14.3.

Mistä Silicon Valley Bankin kaatumisessa on kyse? Amerikkalainen Silicon Valley Bank ajautui viikonloppuna konkurssiin ja globaalit pääomamarkkinat ovat myllerryksessä. Lue OP:n pääanalyytikko Antti Saaren  kirjoitus Silicon Valley Bankin ongelmista.

Lue lisää: 

Nyt rauhassa sijoittaja! Viisi rahanarvoista vinkkiä säästäjälle