Nokia Arena on erinomainen esimerkki siitä, mihin institutionaaliset sijoittajat ja julkinen toimija voivat yhdessä päästä oikein toteutetuilla kaupunkikehitysinvestoinneilla.
Kiinteistömarkkinoilla on tällä hetkellä paljon kysymysmerkkejä ilmassa, eivätkä ne näytä kovin nopeasti hälvenevän. Markkinaosapuolten täytyy opetella elämään uudessa epävarmemmassa ympäristössä, ja joitain sentimenttimuutoksia tulee varmasti suhteessa menneiden vuosien ”nousukiitoon”. Nyt on hyvä hetki tarkastella strategioita sekä asemoida tuotto- ja riskiavaruutta uudelleen.
Ennen lomakautta halusin kirjoittaa lyhyen horisontin epävarmuuden sijaan eräästä positiivisesta asiasta, investointitoiminnasta. Voimme investointitoiminnalla vaikuttaa pitkällä tähtäimellä taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymiseen myös vastuullisella tavalla, ja onnistuessamme voimme tasoittaa sillä lyhytaikaisia kuoppia markkinaympäristössä.
Tampereen Kansi ja Nokia Arena -hanke ovat erinomaisia esimerkkejä tästä. Olen ollut yhdessä investori- ja rakentajakumppaneiden kanssa hankkeen johtoryhmässä sen alusta alkaen jo vuodesta 2017.
Monipolvinen matka vaativine rakentamisineen ja koronapandemioineen sai kuluneena keväänä jääkiekon MM-kisojen onnistumisen myötä satumaisen välietapin. Nokia Arena nousi niin kotimaassa kuin ulkomailla laajaan tietoisuuteen nykyaikaisena uuden sukupolven tapahtuma-areenana. Areena on finalistina maailmanlaajuisessa THESTADIUMBUSINESS AWARDS 2022 -kilpailussa, kilpaillen mm. FC Barcelonan Camp Noun sekä Los Angelesin Crypto.com -areenan kanssa, joka toimii kotiareenana tunnetuille joukkueille Los Angeles Kings, Los Angeles Lakers ja Los Angeles Clippers.
Vastuullisuuteen panostaminen näkyy muun muassa areenahankkeen LEED GOLD-sertifikaatteina. Lisäksi Nokia Arenalla on hallussaan uunituore vastuullisen tapahtumapaikan ISO 20121 -sertifikaatti, joka kertoo sitoutumisesta vastuullisuuteen maailmanlaajuisesti tunnustetulla tavalla sekä antaa raamit toiminnan kehittämiseen sosiaalisten, taloudellisten ja ympäristövaikutusten osalta. Sijainti ja saavutettavuus ovat vastuullisuuden perustekijöitä, ja näihin areenalla on panostettu muun muassa yhteistyöllä VR:n kanssa. Tapahtumalippu on toiminut Tampereella myös julkisen liikenteen matkalippuna tapahtumien yhteydessä.
Merkittäviä ovat myös arviot areenan vaikutuksista Tampereen talousalueelle matkailun ja uuden elinkeinotoiminnan lähteinä. Tampereen kaupunki on arvioinut, että kyse on vuositasolla kymmenistä miljoonista euroista. Areena työllistää suurimmissa tapahtumissaan n. 1 000 ihmistä rakentamisessa, purkamisessa sekä tapahtumapalveluissa. Sen ympäristöön on syntynyt myös täysin uusia palveluita. Tapahtumien yhteydessä alueen hotellikapasiteetti on ollut täydessä käytössä.
Areena on erinomainen esimerkki siitä, mihin institutionaaliset sijoittajat ja julkinen toimija voivat yhdessä päästä oikein toteutetuilla kaupunkikehitysinvestoinneilla. Kotimainen kasvollinen pitkäaikainen omistajuus varmistaa hankkeiden läpimenon. Kiinteistösijoitus hyödyttää yhteiskuntaa uuden taloudellisen toiminnan generoijana.
Hyvää ja elämysrikasta kesää!
Markku Mäkiaho työskentelee johtajana OP Kiinteistösijoituksessa.