Istun palaverissa 40:n muun kanssa. Luottamusmiehiä, työpaikoista valittuja edustajia, useampi yritys, monta eri toimialaa. Tarkoituksenamme löytää yhteinen sävel. Meitä esihenkilöitä on neljä. Minä edustan kaksoisroolillani esihenkilöitä ja erikoiskauppaa. Ymmärrän edustukseni rajallisuuden, sillä olen ainoa esihenkilöistä, jolla on oikeus palkata ja irtisanoa.

Teksti Hanna Paju, asiantuntija, OP Keskusyhteisön HR
Julkaistu 13.6.2022

Meidän tulisi kuitenkin löytää yhteinen tekijä, joka on jokaiselle esihenkilölle sama, ja parantaa esihenkilöiden asemaa työntekijöinä. Tästä paletista on vaikeampi löytää esihenkilön asemaa parantavia asioita, sillä riippuen yrityksestä, esihenkilötyö vastuineen on hyvin erilaista. Mikä on yksi yhteinen nimittäjä, joka kaikessa esihenkilötyössä on? Niitä ei ole yhtä, niitä on kahdeksan.

Kun aloitin esihenkilönä, olin klassinen esimerkki menestyneestä työntekijästä, joka työntekijänä saavutetuista ansioista ylennetään esihenkilöksi. Ne ominaisuudet, jotka tekivät minusta menestyneen työntekijän, toimivat meriitteinä etenemiseen, mutta eivät millään tavalla valmistaneet tai auttaneet esihenkilötyössä. Minulla on kokemusta syvässä päässä uimisesta. Ja hukkumisesta. Vannoin, että ei enää ikinä esihenkilötyötä ja palasin takaisin vanhaan työhöni. Kunnes neljä vuotta myöhemmin, huomasin olevani taas esihenkilönä. Aika oli tehnyt hyvää. Olin kasvanut ihmisenä ja pääsin konkarin siipien suojaan.

Lait osana työtä

Perehdytykseni esihenkilöksi lähti historiasta: 20 vuotta kokemusta ja hiljaista tietoa saattelivat minut ja kasvattivat työhön. Tuona aikana kirkastui, kuinka merkittävä vaikutus hyvällä perehdytyksellä on. Kukaan ei koulussa opi niitä taitoja, joita työelämässä tarvitaan. Ja se hiljainen tieto, kokemus ja työssäoppiminen loi näkemyksen, joka tulevaisuudessa siivitti minut kehittämään esihenkilötyötä liittotasolla. Silti, monesta esihenkilön perehdytyssuunnitelmasta puuttuvat kulmakivet, joita työhön tarvitaan. Vaikka juuri niistä, esihenkilö lain edessä vastaa. Tunnetko sinä jo nämä lait ja ymmärrätkö niiden sisällön päivittäisessä työssä?

  1. Työsopimuslaki​
  2. Vuosilomalaki​
  3. Työaikalaki​
  4. Yhteistoimintalaki​
  5. Työturvallisuuslaki​
  6. Työterveyshuoltolaki​
  7. Tasa-arvolaki​
  8. Yhdenvertaisuuslaki​
  9. Laki yksityisyydensuojasta työelämässä

Kymmenenneksi sijoittuu oman alan työehtosopimus, ja talon tavat ja käytännöt.

Minulta on kysytty, mitä sanoisin aloittavalle esihenkilölle. Sanoisin, että sinä et ole yksin. Työsi on yksi mielenkiintoisimmista tehtävistä, mitä työelämä tarjoaa. Jokaisella aikakaudella on oma johtamissuuntaansa, joka kumpuaa ajankuvasta ja yritysten omasta kulttuurista. Johtamistyylinsä jokainen löytää itse ja se rakentuu aina kulmakivien päälle. Jos kulmakiviä ei ole, monen esihenkilön työ on vain huojuva korttitalo. Kun laitetaan perusta kuntoon, moni yöttömiä öitä aiheuttava asia onkin itseasiassa aika helppo ratkaista.

Kirjoittaja Hanna Paju toimii asiantuntijana keskusyhteisön HR:ssä ja edistää työllään sisäistä liikkuvuutta OP Ryhmässä. Paju on toiminut erikoiskaupan johtotehtävissä yli 10 vuoden ajan. Hän on edistänyt esihenkilöiden asemaa liittotasolla ja toiminut helsinkiläisen kauppakeskuksen hallituksessa. Voit seurata Pajun ajatuksia työelämästä tällä kanavalla.