Puhelin hälyttää. Kukaan ei vastaa. Alan huolestua. Työntekijä on jo yli puoli tuntia myöhässä työvuoron alusta. Mietin onnettomuuksia, kolareita, mitä tahansa, mitä työmatkan aikana on työntekijälle saattanut käydä. Onko hän kunnossa?
Muistan sen kauhun tunteen, kun kolmen tunninkaan jälkeen en saanut työntekijää kiinni. En saanut häntä seuraavanakaan päivänä kiinni. Viikon kuluttua, minun oli todettava, että työntekijä on jäänyt kadoksiin. Ehkä hän ei ole enää edes hengissä, ehkä hän on sairaalassa, ehkä hänen vanhempansa eivät ole hoksanneet laittaa työpaikkaan viestiä surun keskellä? Tein loppupalkkailmoituksen ja päätin työntekijän työsuhteen.
Viikkoja myöhemmin puhelimeni soi. Työntekijä soittaa ja sanoi tarvitsevansa työtodistuksen. Olin helpottunut ja onnessani, hän oli hengissä! Helpottuneisuus vaihtui varsin erilaiseen tunteeseen, sillä puhelun aikana hän kertoi, mitä oli tapahtunut. Hän ei ”halunnut olla sidottuna aikaan”, joten hän oli päättänyt, että työnteko ei olekaan hänen juttunsa ja hän jäi kotiin nukkumaan.
Kirjoitin työtodistuksen, toivotin hänelle onnea ja menestystä tulevaisuuteen ja keräsin itselleni opit tulevia rekrytointeja varten.
Perusasiat kuntoon
Työelämässä on paljon sääntöjä ja lainalaisuuksia, joita oletamme kaikkien osaavan ja noudattavan. Nuorelle työntekijälle nämä saattavat tulla yllätyksenä tai uutena asiana. Välillä, konkaritkin yllättyvät työelämän lainalaisuuksista, joten työelämätaidot koskettavat niin aloittelijoita kuin kokeneitakin.
Työnantaja päättää, mitä työtä tehdään, missä sitä tehdään, kuka sitä tekee ja miten se tehdään. Tätä kutsutaan työnantajan direktio-oikeudeksi. Jokaiseen työhön kuuluu vähemmänkin motivoivia työtehtäviä, mutta mikäli ne kuuluvat työtehtävään, ne tehdään. (Lakia sinun ei kuitenkaan oleteta rikkovan, joten sellaisesta työtehtävästä sinun tulee kieltäytyä.) Työn sisältöä ei vapaasti voi asiantuntijakaan muokata haluamakseen. Esimerkiksi etätyö on direktio-oikeuden piiriin kuuluvaa, sillä se vastaa kysymykseen missä työ tehdään. Työnantajalla on päätösvalta etätyön ja lähityön tekemiseen, suhteeseen tai määrään, joten on hyvä muistaa, että etätyö ei ole työntekijän automaattinen oikeus.
Palkka on korvaus tehdystä työstä. Se ei ole korvaus menetystä vapaa-ajasta. Mikäli suoriudut työstäsi erinomaisesti, joissain työpaikoissa maksetaan erillinen korvaus onnistumisesta ja perustyötä ylittävästä suoriutumisesta. Sitä kutsutaan tulospalkkioksi.
Työnantaja voi myös antaa halutessaan henkilöstöetuja työntekijöilleen. Työnantaja päättää etukokonaisuudesta ja sen laajuudesta. Kaikissa työpaikoissa ei ole henkilöstöetuja.
Se, että tietää perusasiat ja osaa soveltaa niitä käytännössä on työntekijältä odotettavia taitoja. Mitä nämä sitten tarkoittavat käytännössä?
Millä perusasioilla pärjään?
- Tule ajoissa töihin. Mikäli sinulla on työvaatteet, olet vaihtanut ne ennen työvuorosi aloitusta.
- Kodin ja työpaikan välinen matka on sinun omaa aikaasi. Se ei ole työaikaa.
- Työpäivän aikana sinulla on mahdollisuus taukoihin (ruokatauko ja mahdolliset kahvitauot määritellään tarkemmin työehtosopimuksissa niin pituuden kuin palkallisuudenkin osalta). Asiantuntijatyössä huolehdit itse aivotyöskentelyn tarvittavista tauoista. Ajattelutyötä ei voi puurtaa samalla tavalla kuin fyysistä työtä, joten huolehdi riittävistä aivotauoista, jumpan, mietiskelyn tai kävelyn muodossa sinulle ja työpaikalle sopivalla tavalla.
- Tarkista työpäivän pituus, sillä työpäivää ei voi loputtomasti venyttää päivittäin eikä viikoittain. Työaikaa säätelee työaikalaki ja työehtosopimus. Sinulla on oikeus vuorokautiseen sekä viikoittaiseen lepoaikaan. Osalla työnantajista on käytössään joustava työaika. Tarkista myös joustavan työajan liukuma-ajat ja saldoplus/miinuskäytännöt.
- Työturvallisuus on myös sinun vastuullasi. Sinun tulee ilmoittaa huomaamasi epäkohdat ja mahdolliset vaaranpaikat. Työnantajaa velvoittaa laki huolehtia työkuormasta. Niin fyysisestä kuin henkisestä. Sinulla on velvollisuus raportoida esihenkilöllesi mahdollisista epäkohdista.
Jatkokurssi
Entä jos edellämainitut asiat ovat kunnossa? Mitä muita työelämätaitoja tarvitaan?
- Ole oma itsesi. Me olemme kiinnostuneita sinusta, olet aika mahtava tyyppi!
- Puhu nätisti. Muista, että huono ja epäkunnioittava käytös ei sovi työpaikoille. (Myös selän takana!)
- Sanoita hyvä ja anna palautetta. Mikä tänään töissä meni hyvin? Missä kollega onnistui?
- Ota vastuu omasta urakehityksestä. Mitä sinä haluaisit oppia seuraavaksi? Mitä taitoa kehität tällä hetkellä pitääksesi työmarkkinakelpoisuuttasi yllä?
- Ammattiylpeys. Tekisitpä pienen tai suuren asian, ole ylpeä siitä. Aikoinaan aloitin työhistoriani hampurilaisravintolassa ja hiljaisina aikoina pöytien jaloista puhdistettiin ketsuppitahroja. Se ei todellakaan ollut kenenkään lempihommaa, mutta jokainen meistä ajatteli, että jos tämä tehdään, niin tehdään se sitten kunnolla. Meillä olikin maailman paras ketsuppitahrojen puhdistustiimi! Ravintolassamme jokainen taapero sai vapaasti rymytä lattialla, sillä tiesimme, että pöydän ja tuolien jalat olivat puhtaat ja turvalliset lapsien niitä nuoleskella.
..ja syventävä oppimäärä
Kun perusasiat ovat kunnossa ja toimit yksilönä rakentavassa ja hyvässä hengessä, on aika siirtyä syventävään oppimäärään. Työuran pituus tai henkilön ikä ei kerro mitään työelämätaitojen olemassaolosta tai ihmisen kyvystä toimia työyhteisössä. Jos haluat loistaa työelämätaidoissasi, syvenny vielä näiden taitojen äärelle:
- Kriittinen ajattelu. Ei kritiikki, vaan kyky arvioida puolueettomasti, harkitsevasti ja vaihtoehtoja punnitsevasti. Miksi tätä tehdään? Mihin pyrimme? Ketä tarvitsemme, mitä tähän liittyy?
- Kasvun asenne. On eri asia torpata jokainen palaveri sanomalla ”Ei tule onnistumaan” kuin pohtia mahdollisuuksia kysymällä ”Lähdetäänkö kokeilemaan?”
- Toivo. If there’s a will, there’s a way! Toivo sisältää sekä tahdonvoiman sekä keinovoiman.
- Optimismi. Vaikka edessä olisi vaikeuksia, luottamus tulevaisuuteen luo uskoa. Lasi on puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä. Optimisti näkee puolikkaan lasin täynnä (juhlajuomaa!)
- Minäpystyvyys. Minä pystyn tähän. Joka eroaa hiuksenhienosti itseluottamuksesta (minä osaan tämän.) Tätäkin voi kehittää, niin yksilönä kuin tiimissä.
- Resilienssi. Kun sade alkaa, myrskytuuli iskee ja muutama tornado pyörähtää vielä tiimisi ympärillä, sinnikkyys nousta myllerryksen jälkeen ylös on taito, jota voi opetella. Kaikki me kaadumme, mutta se, miten nousemme ylös ja jatkamme matkaa, on resilienssiä.
- Systeemiajattelu. Yksi oppivan organisaation viidestä kulmakivestä on systeemiajattelu. Asiantuntijatyö muuttuu enemmän ja enemmän tietotyöstä ajattelutyöksi, jolloin ajattelutapaakin pitää muuttaa. Tunnistatko sinä ajattelutaitosi tai sen rakenteen? Miten ajattelet?
- Miten voin auttaa? Ojenna kätesi toisten avuksi. Maailmankuvamme ja nykyinen yhteiskuntamme on alati ja nopeasti muuttuva, jossa yksin on haastavaa kulkea. Yhteisen hyvän eteen toimiminen vaatii yhden hyvä teon. Sillä hyvä kiertää. Niin meidät on koodattu. Toimimaan yhdessä, vaikka maailma yksilön arvostusta tällä hetkellä enemmän nostaakin.
Työelämätaidot kuuluvat jokaisen työntekijän vastuulle perehtyä, opetella ja ylläpitää. Perustaidoilla pärjää pitkälle ja syvemmällekin voi halutessaan mennä. Me voimme kaikki olla oppivia ihmisiä ja rakentaa oppivaa organisaatiota. Tarvitsemme perustaitoja, halua, motivaatiota ja sitoutumista. Ja ennen kaikkea, tarvitsemme toisiamme. Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa. Yhdessä olemme oppiva yhteisö, joka luo arvoa itselleen, asiakkailleen ja koko yhteiskunnalle. Siksi työelämätaidot ovat tärkeitä taitoja läpi elämän.
Kirjoittaja Hanna Paju on sisäisen liikkuvuuden asiantuntija keskusyhteisön HR:ssä ja edistää työllään työntekijäkokemusta OP Ryhmässä. Paju on toiminut erikoiskaupan johtotehtävissä yli 10 vuoden ajan. Hän on edistänyt esihenkilöiden asemaa liittotasolla ja toiminut helsinkiläisen kauppakeskuksen hallituksessa. Voit seurata Pajun ajatuksia työelämästä tällä kanavalla.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Kun vanha suola janottaa työelämässä: bumerangit haluavat palata entiselle työnantajalle
- On muitakin suuntia kuin ylöspäin
- Hybridipalaveri on monen kauhistus – 5 vinkkiä parempiin palaverikäytäntöihin
- Ura jumissa, vaikka mä olen niin hyvä! Mikä tekee työnhausta niin vaikeaa?
- Tulevaisuuden työtaidot