Asiantuntija kuvaa arkeaa linkkarissa: ”Olenko jotenkin epäonnistunut, kun minulla ei ole ura-ambitioita ja en halua edetä esihenkilötehtäviin?” Kiinnitin huomiota postaukseen, sillä vastaus on yksiselitteinen: ”Et.” Kun puhumme uramahdollisuuksista, oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että esihenkilöpolku on yksi mahdollisuus kuudesta? Ja entä, jos on olemassa jopa seitsemäs mahdollisuus?
Nykytyöelämä koostuu ydintöistä, pätkätöistä, keikkatöistä, projekteista, vapaaehtoistöistä tai harrastuksista, jolloin ura onkin aivan jotain muuta kuin 50 vuotta sitten. Kuitenkin sanoitamme uramahdollisuuksia vuosikymmenten takaisilla arvolatauksilla, jotka eivät välttämättä ole edes realistisia nyky-yhteiskunnassa. Työ ei ole enää kaikille itseisarvo. Mitä urapolkuja ja kehitysmahdollisuuksia meillä siis on?
Perinteinen porras, esihenkilöpolku, on usein se kuvatuin ja oletetuin. Kun teet työsi hyvin, etenet toimihenkilöstä asiantuntijaksi, asiantuntijasta päälliköksi, päälliköstä johtajaksi ja olet urasi huipulla. Aloitat kesätöissä ja olet seuraavan 40 vuoden ajan samassa työpaikassa.
Työuran arvolataus perustuu usein tähän ajatusrakenteeseen, mutta esihenkilöpolku on ainoastaan yksi keino. Jos esihenkilöpolku ei etene, toteat, että uramahdollisuuksia ei ole ja haet uutta työtä. Nimittäin toinen keino, poislähteminen on myös yksi uramahdollisuuksien keino. Joskus on ihan ookoo lähteä ja se on täysin ymmärrettävää. Meillä jokaisella on arvot tai intressit, joihin työelämän tulee vastata. Harvoin näitä kuitenkaan jäädään aktiivisesti miettimään, jolloin vaihdetaan työpaikkaa.
Olisiko ollut jotain muutakin? Suurissa yrityksissä on lukuisia uramahdollisuuksia ja keinoja rakentaa oman näköinen ura. Entä jos urapolku onkin kehityspolku?
Uralla voit liikkua muuhunkin suuntaan kuin ylöspäin. Kolmas keino on mennä syvemmälle. Voit kehittyä, kasvaa ja syventää osaamistasi nykytyössäsi. Sinusta voi tulla asiakokonaisuutesi syväasiantuntija. Se asiantuntija, jonka puoleen käännytään tietyn asiakokonaisuuden äärellä.
Neljäntenä keinona voit mennä sivulle. Kun vaihdat suuntaa samantasoiseen tehtävään, joudut opettelemaan osaamasi työn uudelleen. Jokaisen asiantuntijan “henkselien paukuttelu” loppuu nopeasti, kun huomaa opettelevansa omaa asiantuntemustaan uudelleen.
Viidentenä keinona voit valjastaa kokeilevan kulttuurin käyttöösi. Testaa työn tuunaamista tai projektitöitä. Ole aktiviinen ja hyödynnä yritysvierailuja, tehtäväkiertoja, mentorointia, työaika-allokaatioita, kiltoja ja verkostoitumista. Kokeileva kulttuuri antaa loputtomat mahdollisuudet uusille uran mahdollisuuksille.
Kuudes keino on mennä alaspäin. On ihan ookoo sanoa ääneen, että tässä elämäntilanteessa en voi tehdä näin vaativaa työtä. Tai on ihan ookoo sanoa, että en koekaan esihenkilötyötä omakseni, vaan haluaisin palata takaisin asiantuntijaksi.
Ja siinä ne ovat, kaikki kuusi; Ylöspäin, poispäin, syvemmälle, sivulle, kokeilla tai alaspäin.
Mutta minä tarjoan sinulle sen seitsemännen: arvopolun. Sellaisen, jossa työura ei liiku mihinkään suuntaan, vaan toteutat työssäsi arvojasi ja työskentelet niiden asioiden parissa, joissa voit elää arvojasi todeksi. Silloin et välitä ulkoisista vaikutteista, sillä teet työtä, joka on sinulle merkityksellistä ja arvojesi mukaista. Joskus käy niin, että ulkoisilla mittareilla työssäsi ei ole muille järkeä, mutta sinulle on.
Me emme voi arvottaa toistemme uraa ulkoisten kriteerien perusteella. Sinun ei myöskään tarvitse perustella kenellekään, millaista uraa ja miten haluat sitä toteuttaa.
Jos sinulle annettaisiin rajaton määrä rahaa, aikaa ja resursseja, mitä työtä sinä tekisit? Miksi? Ja ennen kaikkea, mikä estää sinua? Muutoksen avaimet edellyttävät niiden käyttämistä.
Minä annoin juuri nyt ne sinulle. Mitä aiot tehdä?
Kirjoittaja Hanna Paju on sisäisen liikkuvuuden asiantuntija keskusyhteisön HR:ssä ja edistää työllään työntekijäkokemusta OP Ryhmässä. Paju on toiminut erikoiskaupan johtotehtävissä yli 10 vuoden ajan. Hän on edistänyt esihenkilöiden asemaa liittotasolla ja toiminut helsinkiläisen kauppakeskuksen hallituksessa. Voit seurata Pajun ajatuksia työelämästä tällä kanavalla.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Hallitsetko työelämätaidot? Näin kehityt perusosaajasta syväosaajaksi
- Kun vanha suola janottaa työelämässä: bumerangit haluavat palata entiselle työnantajalle
- Hybridipalaveri on monen kauhistus – 5 vinkkiä parempiin palaverikäytäntöihin
- Ura jumissa, vaikka mä olen niin hyvä! Mikä tekee työnhausta niin vaikeaa?
- Tulevaisuuden työtaidot