Uusi Teamsin kokouskutsu kilahtaa sähköpostiisi ja vedät syvään henkeä: ”Taas, vasta edellisestä selvisin.” Palaveri on kolmen päivän kuluttua, näet osallistujalistan ja toteat, että kaikki osallistujat ovat sinulle vähintäänkin puolituttuja. Tästä huolimatta tunnet jännityksen hiipivän.

Teksti Maiju Puskala, asiakkuusasiantuntija
Julkaistu 11.11.2021

Esiintymisjännityksen lievitykseen on erilaisia tapoja. Tässä kirjoituksessa jaan omia hyväksi havaittuja tapojani valmistautumiseen sekä ajatuksia kokouksista. 

Mihin palaveriin olet osallistumassa, mikä on agenda? Jos et tiedä, mikä on palaverin aihe, on enemmän kuin OK kyseenalaistaa, miksi olet saanut kutsun. Näissä tapauksissa olen itse lähettänyt järjestäjälle tiedustelun yhteisen kokouksen tarkoituksesta, mitä siellä halutaan saada aikaan ja mitä minulta kokoukseen osallistujana odotetaan. Oman ajan arvostaminen ei ole menossa pois muodista.

Myös kokenutta esiintyjää saattaa jännittää tilanne, jossa kokouksen agenda ja tavoite eivät ole tiedossa. Jännityksen määrä esiintymispelkoisella hipoo vastaavassa tilanteessa taivasta. Kokouskutsun lähettäminen on helppoa ja nopeaa ja tästä syystä järjestäjän rooli on ensiarvoisen tärkeä. Kokous, jolla ei ole selkeää tavoitetta tai agendaa, menee helposti päämäärättömän jutustelun puolelle. Hyvässä kokouskutsussa lukee agenda ja mahdolliset valmistautumisohjeet, lisäarvoa tuovat tervetulotoivotus sekä ennakkokysymyksiin vastaava henkilö.

Saat selville palaverin agendan, mahtavaa. Nyt on mainio hetki pohtia mitä annettavaa juuri sinulla on tähän aiheeseen liittyen. Omaa valmistautumistani on helpottanut suuresti oman Onenoteni PALSUT-välilehti, jonne kirjaan tulevan palaverin ajankohdan ja agendan. Samaiseen kohtaan käyn lisäämässä ajatuksiani ja ideoitani tulevaan kokoukseen liittyen. Suosittelen kirjaamaan ylös myös ideat, jotka kuulostavat omassa päässä hurjilta.

Pidän teknisen vitosen (5min) ennen palaverin alkua ja käyn läpi omat ideani ja ajatukseni tulevaa kokousta varten. Alussa valmistautumiseen meni enemmän aikaa ja kirjoitin lauseita valmiiksi, mitä sanon, miten sanon ja lausuin asioita ääneen ennen kokouksen alkamista. Valmiiksi mietityt lauseet jäävät hiljalleen pois ja yksittäiset sanat riittävät apuvälineiksi.

Keskity, seuraa ja osallistu

Aluksi toivoin, että omaa vuoroani ei välttämättä muistettaisi tai kokoukseen varattu aika loppuisi kesken. Kehotan kuitenkin vastaamaan kysymykseen ”Kuka haluaa aloittaa?” aina hyvin kuuluvasti ”Minä!”.

Miksi? Kun aloitat, pääset jännityksestä nopeasti eroon ja voit kuunnella muiden osallistujien puheenvuorot, ja antaa sykkeen tasaantua. Kenties jossain vaiheessa rohkaistut kysymään tarkentavia kysymyksiä.

Suosittelen seuraamaan ja keskittymään kokouksiin, sillä multitaskaamisessa on suuret riskit, vaikka ei jännittäisikään. Keskity, kuuntele ja tee tarvittaessa muistiinpanoja. Näin olet valmis mahdollisiin ”Maiju, mitä ajattelet tästä asiasta?”-kysymyksiin, jotka saattavat tulla yllättäen. Osoita yllättävän kysymyksen kohdalla kunnioituksesi osallistujia kohtaan ja vastaa, mitä todella olet asiasta mieltä sen sijaan, että sanot ”Sori, mä katoin samalla mun meilit, mitä kysyitkään?”.

Yllättäviin tilanteisiin ja kysymyksiin oppii reagoimaan, ja kerta kerran jälkeen ne ovat vain kysymyksiä. Jos sinulla ei ole antaa vastausta kysymykseen, on sopivaa sanoa, että "Minulla ei ole aiheeseen lisättävää." Jokainen meistä joutuu myymään myös ei oota, eikä sitä tarvitse millään tavalla hävetä.

Kokoukseen valmistautuminen ennakkoon kertoo halustasi selättää esiintymisjännitys. Kun uskallat aloittaa esiintymistaitojesi hiomisen, luot samalla omat tapasi valmistautua hetkiin, joissa sinulla on puheenvuoro. Suunnittelu ja ennakointi lyhyitäkin kokouksia varten on etenkin alussa hyväksi, jos päätät lähteä tuon kyseisen jännityksen kaatoon. Kyseessä on laji, jossa kehittyy jokaisen puheenvuoron jälkeen. Avaa rohkeasti mikki Teamsissä tai pyydä puheenvuoroa.

Syksyn harmaassa tunnelmassa meillä jokaisella on erinomainen tilaisuus loistaa rohkeudella.  

Mahtavaa marraskuuta jokaiselle!

Kirjoittaja Maiju Puskala työskentelee OP Keskusyhteisöllä asiantuntijana asumisen ja rahoituksen palveluissa.