Seuraan ystäväni tuskailua uuden työn etsinnän kanssa. Hän on alansa ammattilainen, kovan luokan tekijä; empaattinen johtaja, joka saa tuloksia ja muutoksia aikaan. Eikä hän löydä töitä. Mitä tehdä, kun ura on jumissa ja tahto päästä eteenpäin oli jo viime kuussa? Miksi hyvä työntekijä ei löydä töitä?

Teksti Hanna Paju, asiantuntija, OP Keskusyhteisön HR
Julkaistu 31.8.2023

Työnhakutaito on työtaito, joka on opeteltavissa. Mitä kuumemmat työmarkkinat, sitä ammattitaitoisempia ja taitavampia hakijoita sinulla on vastassasi. Hakuvaiheessa emme tiedä, millaista osaamista työyhteisössä jo on ja mitä sieltä puuttuu. Tehtävät tulevat hakuun silloin, kun työyhteisössä ei ole sopivaa potentiaalia kasvamassa tai olemassa olevaa osaamista täytyy täydentää ulkopuolisella näkemyksellä. Tällä pyritään vahvistamaan, uudistamaan tai täydentämään liiketoiminnan tarpeita. Se hakija, joka pystyy vastaamaan näihin tarpeisiin, tulee palkatuksi. Haaste onkin, ettemme tiedä, mitä osaamista tai näkemystä työyhteisössä tarvitaan ja mihin liiketoiminnan tarpeeseen tehtävä vastaa. Ei ihme, että työnhaku voi tuntua kissa ja hiiri- leikille! Vaikka olisit paras, et välttämättä ole sopivin. Sopivuutta voi kuitenkin muuttaa täsmäyttämällä hakemuksiasi juuri oikeisiin yrityksiin.

Aloita itsestäsi, sillä avaimet urakehitykseen on sinulla

Tämä onkin se haun hankalin osuus. Ei riitä, että katsot itseäsi peiliin, sinun tulee katsoa itsesi sisälle. Oletko valmis kohtaamaan ihmisen, joka todella olet? Miksi haluat uusiin töihin? Miksi haluat vaihtaa? Haluatko vaihtaa työtehtävää vai yritystä?

Monesti oma työtehtävä ei enää sovellu omiin, kehittyneisiin vahvuuksiin tai muuttuneisiin arvoihin. Tässä vaiheessa syntyy päätös lähteä ja etsiä uusia töitä. Ensimmäisenä on kuitenkin hyvä arvioida omaa sopivuutta nykyiseen työyhteisöön, työtehtävään ja yritykseen. Molemmilla voi ampua, haulikolla ja kiväärillä, mutta nyt keskitymme kiväärimäiseen tarkkuuteen.

Aloita arvoista

Mitkä sinun arvosi ovat? Mitkä ovat ne ydinarvot, joiden puolesta olet valmis taistelemaan, joita puolustaisit ja joita haluat edistää? Arvot vastaavat sinun kokemukseesi merkityksellisyydestä. Ennen työ oli itseisarvo, nyt työ on keino saavuttaa arvoa tuottavia asioita. Voit kuitenkin löytää työn, jossa nämä yhdistyvät tai jossa työn ja vapaa-ajan kompromissi on sinulle hyväksyttävissä rajoissa.

Tarpeet

Mihin tarpeeseen työ vastaa? Tässä kohtaa joudut käymään raa’an rehellisen keskustelun itsesi kanssa omista tarpeistasi. Onko sinulle asema, vaikutusvalta, tehtävänimike tai vaikuttavuus tärkeitä? Entä raha? Tai miten vapaa-aika, joustavuus, itsenäisyys, työyhteisö, itsesi toteuttaminen, opettaminen, auttaminen? Ketä haluat vakuuttaa, kenen toiveita elät todeksi? Jos kukaan ei näkisi, eikä tuntisi sinua, mitä työtä tekisit?

Vahvuudet

Sinulla on käsitys vahvuuksistasi, mutta näkevätkö työkaverisi ja ystäväsi sinut samalla lailla? Sinulle vahvuutesi ovat niitä, joita haluat olla. Muille vahvuutesi on sitä, mitä todella olet. Pyydä palautetta ystäviltäsi, perheenjäseniltäsi, työkavereiltasi ja työhaastattelussa rekrytoijilta. Palaute auttaa kirkastamaan, mitkä todelliset vahvuutesi on.

Uravisio

Jos sinulla olisi rajattomasti aikaa, rajattomasti rahaa, eikä mitään esteitä tielläsi, mitä työtä tekisit kymmenen vuoden kuluttua? Mikä estää sinua saavuttamasta tätä? 

Kääri hihat ja ryhdy toimeen

Vaikka headhuntaus on kokonainen toimiala, raaka totuus on, että kukaan ei tule hakemaan sinua kotoasi. Työnhaku on kokopäivätyö, joka edellyttää suunnitelmallisuutta, järjestelmällisyyttä ja analysointia, mikä toimii ja mikä ei. Kun arvosi, vahvuutesi ja tarpeesi ovat selkeät, alat tehdä räätälöidympiä ja kirkkaampia hakemuksia sinulle sopivimpiin töihin. Haulikolla ammunnasta tulee kiväärimäistä tarkka-ammuntaa. 

ja se viimeinen salaisuus, jolla muutat tilanteen eduksesi;

Laatu korvaa määrän. Hae yhtä paremmin, kuin montaa vasemmalla kädellä

Hakemusten tehtäväkuvaukset ovat usein se villein visio unelmien hakijasta, joka täyttää kaikki kriteerit. Tällaista ihmistä harvoin kuitenkin on. Miehet hakevat tehtäviä, mikäli he täyttävät 60 prosenttia vaatimuslistasta. Naiset odottavat itseltään 100 prosenttisesti osaamista tehtäväkuvauksesta. Hyödynnä mahdollisuus soittaa ennakkoon, jotta saat syvemmän ymmärryksen yrityksen liiketoiminnan tarpeista ja mihin tarpeeseen avoin tehtävä vastaa. 

Etukäteispuhelulla voit tiedustella tehtävän liittymistä liiketoiminnan tarpeisiin, voit kuulostella yrityskulttuuria ja kuunnella tarkalla korvalla sinulle kerrottua. Tämän avulla voit räätälöidä hakemustasi vastaamaan entistä paremmin työantajan tarpeisiin. Monet hyödyntävät puhelua ajatellen, että ”teen tällä itseni jo tutuksi ja parannan asemaani haastattelussa”, mutta esitetyt kysymykset jättävät kylmäksi, puhelun tarkoitus jää epäselväksi ja hakija ei tee vaikutusta. Puhelussa voit kuitenkin kysyä sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita sekä kartoittaa liiketoiminnan tarpeita;

  • Kysy, millaista osaamista heillä tiimissä on, ja millainen osaaminen täydentäisi parhaiten tiimin/työyhteisön menestystä. Tämän avulla voit räätälöidä hakemuskirjeesi suoraan työnantajan tarpeeseen. 
  • Kysy, mikä on tärkein kriteeri, mihin haku vastaa? Onko heillä operativiinen resurssipula ja he tarvitsevat käsiparin tekemään, vai etsivätkö he uudistajaa, joka tuo uutta ajattelua työyhteisöön? 
  • Kysy, mihin tarpeeseen tehtävä vastaa, miksi se on tullut hakuun? Tällöin voit perustella omaa osaamistasi työyhteisön tarpeisiin, eikä sinun tarvitse yrittää puhua osaamisestasi yleisesti. 
  • Kysy, millainen käytäntö heillä on kasvattaa osaamista yrityksen sisällä? Voit kysyä, onko yritys valmis palkkaamaan toimialan vaihtajan tai ovatko he tehneet niin? Tämä antaa sinulle viitteitä, millainen perehdytysprosessi heillä on, kuinka paljon yritys on valmis paneutumaan työntekijän osaamisen kehittämiseen ja kuinka strategista henkilöstöjohtaminen yrityksessä on. 
  • Kysy, etsi ja selvitä motiivit avoimen tehtävän takana. Tämän avulla pääset perustelemaan hakemukseesi näkemyksesi, osaamisesi ja kuvauksen asenteesta, jota sinulla on tuoda työyhteisöön. Tai jätä kokonaan hakematta, jos sinulle tulee pieninkin intuitiivinen tunne, että tehtävä ei ole sinulle, vaikka osaisit sen! Vaikka osaat jotain, pohdi huolella, onko se sitä, mitä haluat tehdä.

Varaudu pettymyksiin

Koska et tiedä, kenelle hävisit, et voi myöskään soimata itseäsi siitä, ettet tullut valituksi. Jollain on aina enemmän jotain osaamista, mitä sinulle ei ole. Aina löytyy myös niitä, joilla sitä on vähemmän. Siksi on tärkeä palata ensimmäiseen kohtaan ja muistaa: Sinun osaamisesi on täysin uniikki.  Kukaan ei ole kulkenut täysin samanlaista elämänpolkua kuin sinä ja vaikka sellainen sattuisi tulemaan vastaan, luonteesi, asenteesi ja persoonasi tekee samasta kokemuksesta täysin erilaisen. Tämän vuoksi on tärkeä kirkastaa mielessäsi, missä olet hyvä ja mitä haluat tehdä, mitkä ovat ydintaitosi, jolla haet täsmällisesti avoimeen tehtävään. Pyydä palautetta myös rekrytoijalta, sillä se auttaa sinua räätälöimään osaamistasi seuraavaan hakuun. Hakutaito kehittyy palautteen ansiosta. Työtaidot kehittyvät nykyisin muuallakin kuin työelämässä, joten osaaminen on täysin eri asia kuin työkokemus. Mitä osaamista sinulla on? Tietääkö nykyinen työnantajasi siitä? Miten olet sanoittanut osaamisesi ja ydintaitosi?

Lopuksi on hyvä muistaa, että työura on matka, ei päämäärä. Älä anna yksittäisen pettymyksen määritellä itseäsi tai tulevaisuuttasi, sillä matkan varrella koet sekä voittoja, tappioita että onnenkantamoisia. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua voit katsoa taaksesi ja iloita seikkailusta, jonka koit. Millaisesta seikkailusta kerrot silloin lapsillesi tai lapsenlapsillesi? Tee se tarina todeksi. 

Kirjoittaja Hanna Paju toimii asiantuntijana keskusyhteisön HR:ssä ja edistää työllään sisäistä liikkuvuutta OP Ryhmässä. Paju on toiminut erikoiskaupan johtotehtävissä yli 10 vuoden ajan. Hän on edistänyt esihenkilöiden asemaa liittotasolla ja toiminut helsinkiläisen kauppakeskuksen hallituksessa. Voit seurata Pajun ajatuksia työelämästä tällä kanavalla.