Brita Oksmanin, 26, taskussa värähtää kesken työpaikan kokouksen. Pieni vilkaisu, ja tekisi mieli kiljua ääneen. Ensimmäisen oman asunnon ostotarjous on mennyt viimeinkin läpi! Piinaava vuorokausi on pomputeltu viestejä ostajan ja myyjän välillä, mutta nyt palkanlaskennassa työskentelevän Britan avomies Esa Turkia, 28, viestittää hinnasta päästyn yhteisymmärrykseen. Voi iloa!

Tuleva koti on 80-neliöinen kolmio Lahden keskustassa sijaitsevan kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Paikka tuntui kotoiselta jo verkkosivun kuvista.

– Olimme katselleet vähän kaikenlaisia asuntoja jo kolmen kuukauden ajan, eikä mikään tuntunut innostavalta. Tämän ilmoituksen kohdalla oli saman tien selvää, että se on pakko saada. Sovimme näytön jo seuraavalle päivälle. Sitten alkoikin jännittää, ehtiikö joku muu ensin.

Kuumottavin tilanne asuntokaupassa oli tarjouksen jättäminen. Brita myöntää pohtineensa millaisella summalla kannattaisi aloittaa, jottei tulisi maksaneeksi liikaa, mutta ei menettäisi mahdollisuuksiakaan.

– Mietin hetken, onko loukkaavaa tarjota tosi paljon pyyntiä pienempää hintaa, mutta päädyin kuitenkin tarjoamaan tuntuvasti vähemmän, kuin ilmoituksessa ehdotettiin. Ylöspäinhän pääsee aina, ja meillä oli mietittynä suurin piirtein sekin, miten paljon voimme tulla vastaan myyjän toivetta.

Ilo oli melkoinen, kun myyjä antoi vastatarjouksen. Se oli korkeampi kuin Britan ensimmäinen ehdotus, mutta silti reilut 10 000 euroa pyyntiä alhaisempi. Sitten neuvotteluhaarukka pieneni ja jännitys tiivistyi.

– Vähän iski jo epätoivo, kun toinenkaan tarjouksemme ei mennyt läpi. Tunnit viestien välillä tuntuivat tosi pitkiltä. Odotin vain sitä yhtä ilmoitusta ja kyttäsin puhelinta. Sitten, kokouksen aikana, myyjältä viimein tuli hyväksyvä vastaus kolmanteen tarjoukseemme. Se oli tosi helpottavaa!

Tarjouksen hyväksymisen jälkeen Brita ja Esa juhlistivat välietappia hampurilaisilla.

– Kunnolla saa juhlia vasta sitten, kun nimet ovat paperissa ja kauppa todella tehty, Brita toteaa ja myöntää olevansa kova stressaaja, jolle päivät ennen varsinaisia kauppakirjoja ovat tuskaa.

– Käyn helposti läpi kaikkea, mikä voisi vielä kaataa kaupat.

”Säästäminen ei aiheuttanut kovin isoja kärsimyksiä”

Britalle on aina ollut selvää, että hän haluaa ostaa omistusasunnon mahdollisimman nuorena. Syyt ovat käytännönläheiset.

– Osuuteni lainanlyhennyksestä on pienempi kuin joistain maksamistani vuokra-asunnoista, joten valinta oli aika helppo. Maksan mieluummin halvempaa omaa kuin kalliimpaa vierasta. Lisäksi tykkään ajatuksesta, että voin vapaasti remontoida kotia haluni mukaan, eikä eteen tule sitäkään tilannetta, että vuokranantaja ilmoittaisi yhtäkkiä lähdön olevan edessä.

Kun Brita alkoi etsiä omistusasuntoa, hän varmisti omasta osuuspankistaan, minkä kokoiseen lainaan hänellä olisi mahdollisuus. Neuvotteluissa auttoi huomattavasti ensiasunnon ostoon tarkoitettu ASP-tili, jolle Brita on säästänyt 2,5 vuoden ajan. Kasassa oli nyt 11 000 euroa.

Koti ostetaan puoliksi puolison kanssa. Insinöörinä työskentelevä Esa osti omien ASP-rahojensa avulla kaksikon nykyisen kodin pari vuotta sitten. Uusi yhteinen koti ostetaan kumpaisenkin nimiin, mutta molemmilla on omat erilliset lainansa.

– Halusin hankkia asunnon omalla työlläni, vaikka vanhemmat olivat jo katsoneet valmiiksi vakuuksia meille kaikille neljälle lapselleen. Minusta tuntuu kuitenkin kivalta voida hoitaa asia itse, enkä halua sitoa vanhempiani lainaani 25 vuodeksi. Laina järjestyikin valtion takauksella säästöjeni pohjalta.

Säästäminen on Britalle luontaista, mutta välillä oli niitäkin hetkiä, että epäilytti.

– Kun sain vaikka synttärilahjaksi kivan rahasumman, teki välillä tiukkaa siirtää se säästöön. Oli kuitenkin helpompaa siirtää raha aina heti pois näkyvistä, ihan kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Olen pihi, ja asunto on se kaikkein suurin hankintahaaveeni, joten kovin isoja kärsimyksiä säästäminen ei aiheuttanut.

Brita tuumii, että ajatus omasta asunnosta on kulkenut jonkinlaisena perheen perintönä. Kotona on aina suositeltu omistusasumista hyvänä taloudellisena ratkaisuna.

– On ollut myös tärkeää kuulla vanhemmilta, että he ovat tukena ja apuna, jos tulisi ongelmia maksujen kanssa. Lainan ottamista ei siis ole tarvinnut pelätä.

Kivointa on tilava avokeittiö

Uutta kotia ei tarvitse remontoida vielä pitkään aikaan, jos ei tee mieli. Yksi iso plussa asuntoa valitessa oli juuri se, että sen pinnat on juuri laitettu kuntoon. Kaikki on raikkaan vaaleaa ja nättiä. Myös taloyhtiössä on tehty iso saneeraus viisi vuotta sitten, joten edessä ei ole lähitulevaisuudessa isoja investointeja senkään suhteen.

Brita tykkää ajatuksesta, että uuden kodin 80 neliötä riittävät, vaikka perhe jossain vaiheessa sattuisi kasvamaankin. Tämänhetkiseen 40-neliöiseen pikkukotiin ei tule kovin ikävä, vaikka se hyvin on palvellutkin. Uudessa kodissa on kivointa tilava avokeittiö, jossa voi kokkaillessaan samalla hengailla kavereiden kanssa.

Laatikoita Brita ei ole vielä käynyt pakkaamaan, vaikka tuleva muutto poltteleekin mielessä nyt harva se päivä.

– Haluan kaiken olevan paperilla ja varmistettuna, ennen kun käyn edistämään muuttoa. Parhaassa tapauksessa kaikki käytännön asiat saadaan hoidettua jo ensi viikolla. Kyllä minä siitä jo aika paljon salaa haaveilen!

Britan asuntolainan kuukausierä: 391 €

Asunnon hinta: 238 000 € (omistus 50/50)

Britan lainan määrä: 107 100 €

Käsiraha: 11 900 €

Laina-aika: 24 v 11 kk

Lainan kk-erä Britan osalta: 391 €/kk

Lue myös: Haetko ensimmäistä asuntolainaa? Opettele nämä termit ennen neuvotteluja

Laske itsellesi sopiva laina OPn lainalaskurilla.

OP rakentaa palveluita omistaja-asiakkailleen. Tiesithän, että Osuuspankin omistaja-asiakkaana sinulle kertyy rahanarvoisia OP-bonuksia muun muassa asuntolainasta? Lue lisää, miten hyötyisit OP-bonuksista.