Asuntomarkkinoilla on nyt, mistä valita. Kun lähdet etsimään taloa, kannattaa ottaa yhteyttä välittäjään ja kertoa hänelle toiveista.

– Välittäjän kautta saat yksilöllisempää palvelua. Myös silloin, jos kriteerisi ostettavasta kohteesta mahdollisesti muuttuvat, sanoo OP Kodin asiantuntija Kirsi Mäkelä.

Merkittävä kriteeri monelle on hinta. Siihen vaikuttavat talon sijainti, kunto, koko, rakennusvuosi ja tehdyt tai tulevat remontit.

Koska asuntoja on nyt tarjolla runsaasti, ylihinnan maksamista ei tarvitse pelätä. Myyjät pyrkivät hinnoittelemaan mahdollisimman realistisesti alueen hintatason mukaan ja asettavat lähtöhinnaksi sen, jolla uskovat asunnon menevän kaupaksi.

Mutta mitä juuri nyt saa milläkin hinnalla? Lue tästä Mäkelän luonnehdinnat siitä, millaisia taloja saa alueen edullisemmalla hinnalla verrattuna kalliimpaan.

Edullisempi omakotitalo

Kun ostaa vähän edullisemman omakotitalon (esimerkki Nurmijärveltä 200 000 e, Oulusta 100 000 e), saa tilavan pihan ja ihan miellyttävän, ennen 2000-lukua rakennetun kodin. Usein se on myös hyvällä paikalla.

– Tuohon aikaan rakennettiin väljemmin, joten pihat ovat isompia, sanoo myyntineuvottelija Kirsi Mäkelä OP Kodista.

Jonkin verran remonttitaitoa kuitenkin usein tarvitaan. Vanhemmassa asunnossa korostuu huolellisen ylläpitämisen tärkeys. Entä miten edellinen omistaja on huoltanut asuntoa?

Mäkelän mukaan yhä harvempi haluaa nykyisin remontoida itse. Syynä voi olla esimerkiksi, että aika ei riitä, se, että sähkö- tai märkätilaremontteihin tarvitaan alan pätevyys. Tämän takia ostajat ovat myös melko varovaisia vanhempien talojen suhteen.

– Usein sitä katsoo, että onpa todella hienosti hoidettu vanhempi asunto, jonka kuuluisi saada enemmän arvostusta. Rakennusvuoden kuultuaan moni alkaa epäröimään, Mäkelä harmittelee.

– Omakotitalon omistajan pitää aina osata jonkin verran huoltaa sitä. Talon huoltamisen taitoja olisi ylipäänsä syytä opettaa ja opetella enemmän, Mäkelä lisää.

Omakotitalokaupoissa suositellaan rakennusteknistä kuntotarkastusta ennen, kuin kaupat tehdään. Tämä toimii myös hyvänä kunnossapitolistana uudelle omistajalle.

Kalliimpi omakotitalo

Hieman kalliimmalla hinnalla (Nurmijärvellä 300 000 – 400 000 e, Oulussa 200 000 – 300 000 e) saa jo uudemman, 2000-luvulla ja pääosin nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetun talon. Vaikka sitäkin pitää toki huoltaa, niin se on usein luonnollisesti huolettomampi, modernimpi ja muuttovalmiimpi kuin ennen 2000-lukua rakennettu talo.

– Yhä useampi haluaa muuttovalmiin kodin, Mäkelä sanoo.

Yksi syy ostaa muuttovalmis talo on myös se, että pankit eivät myönnä asuntolainan päälle remonttilainaa yhtä mieluusti kuin aiemmin. Remonttia varten otetaan nykyisin erillinen laina. Ja koska remontit yhä useammin teetetään erikseen ammattilaisella, ne voivat tulla kalliiksi.

Uudemmissa taloissa on yleensä pienemmät pihat kuin vanhoissa, koska nykyisin rakennetaan tiheämmin kuin muutama vuosikymmen sitten.

– On toki kyllä paljon rakentamattomia tontteja, jotka voivat olla isoja ja hyvillä paikoilla. Mutta silloin, kun isot rakennuttajat rakennuttavat isoille tonteille, ne käyttävät pinta-alan tehokkaasti, Mäkelä toteaa.

Entä jos..

Ei tarvitse säikähtää, jos talo on ollut pitkään myynnissä. Moni ajattelee, että talossa on jotain vikaa, jos se on ollut keskimääräistä kauemmin tarjolla. Syitä voi olla kuitenkin monia: esimerkiksi talosta on tehty tarjous, mutta ostajan tulee myydä ensin oma kotinsa tai selvittää rahoitus. Joskus jonossa saattaa olla useampikin ostaja, joita kiinnostaa tehdä tarjous. Hyväksyttyjä tarjouksia voi olla voimassa vain yksi kerrallaan.