Neljä kysymystä omasta taloudesta, joita jokaisen naisen kannattaa pohtia
Lisää aiheesta
Naisten varallisuuteen vaikuttavat monet yhteiskuntamme rakenteet. Keskimäärin miehiä pienempi palkkatulo ja siten pienemmät eläkkeet, sekä usein lasten hoivavastuu altistavat naisia taloudelliseen epävarmuuteen. Keräsimme yhteen neljä asiaa, joita jokaisen naisen kannattaa pohtia oman talouden turvaamiseksi.
Naisilla on useita syitä huolehtia taloudestaan vähintään yhtä hyvin kuin miesten. Naisten palkkatulo jää miesten tuloista, ja naiset työskentelevät miehiä useammin määrä- ja osa-aikaisissa työsuhteissa. Naiset myös pitävät pääosan perhevapaista, mikä pätkii työuraa ja vaikuttaa tuloihin. Lisäksi suurin osa yksinhuoltajista on naisia, mikä altistaa köyhyysriskille.
Naisten eläkkeet ovat Suomessa yhä merkittävästi pienempiä kuin miesten. Myös vuoden 2020 keväällä iskenyt koronapandemia on osunut erityisesti naisvaltaisille palvelualoille, ja esimerkiksi lokakuussa 2020 töissä oli 35 000 naista vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana.
Naiset voivat kuitenkin turvata talouttaan monin keinoin. Yksi vaihtoehto on miettiä talouttaan seuraavien kysymysten avulla.
Onko sinulla säästöjä pahan päivän varalle?
Yllättäviin tilanteisiin ja odottamattomiin elämänkäänteisiin on hyvä varautua taloudellisella puskurilla. Esimerkiksi avioeron, lomautuksen, työttömyyden tai yritystoiminnan tulojen vähenemisen varalta olisi hyvä olla säästössä noin kolmen kuukauden nettopalkka.
Säästämisen voi aloittaa selvittämällä omat tulot ja menot kuukausitasolla, jonka pohjalta voi laatia henkilökohtaisen budjetin. Hyvä peukalosääntö on, että tuloista tulisi mennä enintään puolet välttämättömyyksiin ja kolmannes hupeihin ja hyötyihin. Näin loput 20 prosenttia jäisi säästöön.
Miten jaat kulut parisuhteessa?
Parisuhteessa on hyvä keskustella avoimesti ja sopia yhdessä, miten rahat käytetään. Rahasta keskustelu kannattaa aloittaa jo suhteen alussa. Yhdessä olisi hyvä pohtia muun muassa, kenen rahoja käytetään ja millä perusteilla, sekä kenen nimissä omaisuus on.
Jos toinen on on kotona lasten kanssa, tulisi yhdessä sopia, miten hänen taloutensa turvataan. Kumpppanille “käyttörahan” antamisen sijaan hyvä käytäntö on yhteisten ja henkilökohtaisten tulojen ja menojen tasaaminen.
Sijoitatko vaurastuaksesi?
Raha kannattaa laittaa poikimaan sijoittamalla. Alkuun pääsee jo pienellä summalla ja esimerkiksi rahastot ovat helppo tapa eivätkä vaadi valtavaa perehtymistä. Mieti, mistä haaveilet tai mihin haluat säästää rahaa. Sijoitussuunnitelman tekeminen auttaa hahmottamaan sitä, millä tavoin omia haaveita voi taloudellisesti tavoitella.
Oletko varautunut eläkeikään?
Naisten eläkkeet ovat Suomessa yhä merkittävästi pienempiä kuin miesten. Ero johtuu naisten miehiä keskimääräisesti pienemmistä tuloista. Myös kotona lasten kanssa oltu aika synnyttää loven tulevaan eläkkeeseen.
Vaikka palkkaero on supistumassa, se näkyy eläkkeissä hitaasti. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan naisten ja miesten eläkkeissä on vielä 60 vuoden päästäkin 15 prosenttiyksikön ero. Naiset ovat eläkkeellä keskimäärin miehiä pidempään, mutta pienemmän eläkkeen turvin. Raha-asioita kannattaa miettiä myös tältä kannalta ja varautua tulevaisuuteen oma-aloitteisesti.
Lue myös:
Miksi erityisesti naisten kannattaa sijoittaa?
Varallisuusvalmentaja listaa 4 syytä, miksi naisen kannattaa puhua rahasta