Sijoittaminen on nykyään koko kansan juttu, ja erilaisia helppoja tapoja varallisuuden kerryttämiseen löytyy. Esittelemme kolme vaihtoehtoa erilaisille sijoittajille.

Aktiiviselle sijoittajalle: osakesäästötili

Osakesäästötili on hyvä valinta sijoittajalle, joka tuntee osakesijoittamista jonkin verran ja tietää, mitä osakkeiden omistaminen tarkoittaa. Osakesäästötilille talletetaan rahaa, jolla ostetaan suoria osakkeita eli omistusosuuksia yhtiöistä. Myyntivoitot ja osingot maksetaan samalle tilille.

Osakesäästötili sopii sellaiselle, joka hyväksyy osakesäästämisen riskit, tuntee yhtiöitä, joihin sijoittaa ja ymmärtää niiden liiketoiminnasta, tiivistää sijoitusviestinnän päällikkö Joona Heinola OP:sta.

Osakesijoittamisen riskit tasaantuvat, kun osakkeisiin sijoittaa pitkäjänteisesti ja hajauttaa sijoituksia eri toimialoille. Sijoittaja voi tehdä osakesäästötilillä silti myös nopeita liikkeitä.

– Aktiiviselle sijoittajalle, joka haluaa ottaa lyhyen aikavälin näkemystä sijoituksiin, osakesäästötili voi olla toimiva. Jos osakkeen arvo nousee paljon lyhyellä aikavälillä, osakkeet voi myydä arvon nousun jälkeen ja sijoittaa voitot edelleen. 

Verotuksen kannalta osakesäästötilille on kannattavinta kerätä kotimaisia osinkoa jakavia yhtiöitä, sillä osakesäästötilin sisällä osakkeiden myyntivoitoista ei tarvitse maksaa veroa välittömästi.

– Osakesäästötilillä hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä. Osingot saa sijoitettua täysimääräisenä eteenpäin, jolloin tilille saa koko ajan isomman pääoman. Verot maksetaan vasta varallisuutta nostaessa.

Ulkomaille sijoittavalle: arvo-osuustili

Osakkeisiin voi sijoittaa myös arvo-osuustilin kautta. Arvo-osuustili sopii sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa suoraan pörssiyhtiöihin kotimaassa ja ulkomailla. Se sopii myös sellaiselle, joka haluaa hajauttaa sijoituksiaan laajasti eri sijoitustuotteisiin.

Arvo-osuustilin sisällä voi sijoittaa paitsi suoriin osakkeisiin myös muihin tuotteisiin, kuten ETF:iin, rahastoihin ja strukturoituihin tuotteisiin. Kirjo on paljon laajempi kuin osakesäästötilissä, Joona Heinola sanoo.

Arvo-osuustilillä saa pääsääntöisesti hyvitystä ulkomailta saatujen osinkojen lähdeveroista, yleensä 15 prosenttia, toisin kuin osakesäästötilillä. Ulkomaiset omistukset kannattaa siis kerätä arvo-osuustilille.

Myös arvo-osuustili sopii pitkäjänteiselle sijoittajalle. Arvo-osuustilillä osakkeiden myynnistä saadusta voitosta pitää maksaa pääomaveroa 30 prosenttia, kun pääomatulot ovat alle 30 000 euroa, ja 34 prosenttia yli menevältä osalta. 

Aloittavalle sijoittajalle: rahastot

Rahastosäästäminen sopii melkein millaiselle sijoittajalle tahansa, mutta erityisesti siinä tapauksessa, jos vasta aloittelee sijoittamista.

– Mitä kokemattomampi sijoittaja on ja mitä vähemmän riskiä haluaa ottaa, sitä parempi on aloittaa sijoittaminen rahastoista. Vasta kun on jonkin aikaa opiskellut sijoittamisen riskejä ja kohde-etuuden arvonmuodostusta, kannattaa alkaa ostaa osakkeita ja vaikkapa ETF:iä, Joona Heinola sanoo.

Rahastosijoittamisen voi aloittaa pienillä summilla, kuten ETF- ja osakesijoittamisenkin. Jälkimmäisissä tosin sijoittajan tulee ostaa kokonaisia osakkeita tai ETF:iä, jolloin tarvitaan usein hieman isompaa kerta- tai kuukausipanostusta. 

– Sijoittamisessa kannattaa miettiä omaa talouttaan: että rahaa riittää sopivasti paitsi sijoituksiin, myös omaan elämään.

Rahastoissakin löytyy eri vaihtoehtoja, ja moni rahasto sijoittaa myös osakemarkkinoille. Tällä hetkellä monia rahastosijoittajia puhuttelee vastuullisuus.

Rahastosijoittaminen toimii sellaisellekin, joka ei halua sen enempää perehtyä sijoittamiseen vaan laittaa mieluummin tililtä suoramaksulla rahastoon rahaa joka kuukausi.

– Tärkeintä ei ole mitä välinettä sijoittamiseen käyttää vaan se, että pääsee kiinni haluamaansa sijoitusideaan. Jos vastuullisuuden teema kiinnostaa, siihen pääsee kiinni vastuullisuusrahastoilla, vastuullisilla ETF:llä tai sijoittamalla suoraan vastuullisten yhtiöiden osakkeisiin. Kovin riski on tietysti yhteen yhtiöön sijoittavilla, joten jos ei halua ottaa isoa riskiä, voi aloittaa sijoittamalla vastuullisiin rahastoihin, Heinola sanoo.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Omistaja-asiakkaana se kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja.  Lue lisää.

Lue myös:

Elämyshakuinen riskinottaja vai varovainen jännittäjä? Selvitä, millainen sijoittaja olet

Sijoittajan vinkit vuodelle 2022

Mihin osakkeisiin ja ETF:iin suomalaiset sijoittivat vuonna 2021?

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesäästötilin tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.