Kun Hanna Lehtolan, 38, puoliso oli muissa asioissa yhteydessä pankkiin alkuvuodesta 2020, häneltä tiedusteltiin, kiinnostaisiko sijoittaminen. Puoliso totesi, että häntä itseään ei, mutta vaimoa kyllä. Pian Lehtola löysi itsensä kotipankkinsa sijoitusneuvonnasta. Hän oli jo jonkin aikaa pohtinut, ettei säästöjä kannattaisi makuuttaa vain tilillä tuottamattomana.

– Avasin arvo-osuustilin siltä istumalta ja hankin kahta OP:n vastuullista rahastoa kutakin kahdella tuhannella eurolla. Se tuntui luontevalta, koska olin asiaa pitkään harkinnut, ja pankista sain perustiedot sijoittamisesta. Rahastot olivat helpoin tie aloittaa, sillä sijoittamisen hajautus on tehty puolestasi, Lehtola sanoo.

Hanna Lehtola

Aiemmin Hanna Lehtola ajatteli, ettei voi sijoittaa, koska ei tunne markkinoita läpikotaisin. Rahastoilla sijoittamisen aloittaminen oli helppoa, ja osaaminen ja ymmärrys ovat kasvaneet lyhyessä ajassa. 

Hankintoja kiinnostuksen mukaan

Nälkä kasvoi syödessä. Lehtola alkoi seurata ja tutkia suomalaisia perinteisiä ja vakavaraisia yhtiöitä ja osti Koneen, Wärtsilän, Nesteen ja Finnairin osakkeita muutamilla sadoilla euroilla.

– Alussa oli tärkeää, että tunsin yrityksiä entuudestaan ja tiesin, mitä ne tekevät. Ostamani yritykset olivat myös vuoden 2020 keväällä mediassa positiivisella tavalla esillä tulevaisuuden ennusteidensa osalta. Finnair oli ainoa, jolla oli ongelmia. Ostin sitä edullisen hinnan vuoksi, enkä uskonut, että sille kävisi huonosti vahvasti valtio-omisteisena yrityksenä.

Minua harmittaa ainoastaan se, etten aloittanut sijoittamista aiemmin.

Lehtola ei sijoita mitään tiettyä summaa kuukausittain, vaan ostaa, kun jotain kiinnostavaa nousee esille. Salkku on laajentunut sitä mukaa, kun Lehtola on tutustunut yritysten vastuullisuusraportteihin ja vuosikatsauksiin sekä tulevaisuuden ennusteisiin.

– 2021 ostin Vincitiä. Heidän mielenkiintoinen yrityskulttuurinsa kiehtoo minua – Vincit on palkittu kolmesti Suomen parhaan työpaikan tittelillä ja myös Euroopan parhaana työpaikkana.

Ensimmäiset osinkonsa hän sai Nesteeltä keväällä 2020. Ensimmäiseen osakeantiinsa Lehtola osallistui kesäkuussa 2021 sijoittajaguru Merja Mähkän inspiroimana.

– Seuraan Merjaa Instagramissa ja hänen innostamanaan hankin Spinnovan osakkeita. Annissa en saanut niin paljon osakkeita kuin olisin halunnut, joten täydensin ostostani myöhemmin.

Lehtola on tyytyväinen salkkunsa sisältöön ja sen arvonnousuun.

– Minua harmittaa ainoastaan se, etten aloittanut sijoittamista aiemmin. Jälkikäteen myös huomasin, että olisi pitänyt olla rohkeammin hereillä ensimmäisenä koronakeväänä ja tehdä suurempia hankintoja.

Hanna Lehtola

Hanna Lehtolaa kiehtoo osakesäästötilissä eniten veroton osinkotuottojen edelleen sijoittaminen ja korkoa korolle -ilmiön parempi hyödyntäminen.

Sijoittaminen mahdollistaa opintovapaan

Taloudellinen turva, vapaus, itsenäisyys ja hyvinvointi, luettelee Lehtola kysyttäessä syitä sijoittaa.

Sijoittaminen ja raha antavat myös mahdollisuuden tehdä työtä, mistä ei tienaa niin paljon kuin jostain toisesta työstä, mutta joka on itselle merkityksellisempää. Tai sitten rahan turvin voi alkaa opiskella tai viettää enemmän vapaa-aikaa.

Lehtola jäi alkusyksystä 2021 työturvallisuuspäällikön tehtävistä opintovapaalle toteuttaakseen pitkäaikaisen haaveensa kauppatieteen maisterin opinnoista.

– Jo edellistalvena olin opintovapaalla ja suoritin avoimen yliopiston kursseja hiki hatussa. Sisään pääsin maisterihaussa opintopisteillä ja -menestykselläni. Opinnot ja sijoittaminen eivät toki ole optimaalisin yhdistelmä, ja ensin päätin pitää hieman sijoitustaukoa. Kiitos mielenkiintoisten osakeantien en ole siinä vielä onnistunut!

Alun maltillisesta sijoittajasta onkin kehkeytynyt lyhyessä ajassa tuottohakuinen, säännöllistä osakekauppaa tekevä sijoittaja, jonka sijoitushorisontit ovat jakautuneet. 

– Jotain sijoitusta saatan hyödyntää 10 vuoden päästä, jotain ehkä aiemmin – toisia taas vasta myöhemmin. Sijoituskohteet voivat myös muuttua ajan kanssa. 

Jos Lehtola aluksi pohti, voisiko rahansa menettää sijoittamalla, nyt hän tietää, etteivät rahat katoa. Tärkeä on sijoittaa hajautetusti paitsi ajallisesti, myös eri liiketoiminta-alueille.

– Olen hurahtanut sijoittamiseen aika tavalla, ja sijoittamani summatkin ovat nousseet. Seuraan kursseja päivittäin ja pyrin ymmärtämään mekanismeja markkina- ja pörssiheilahtelujen taustalla. En menetä yöuniani, jos salkun arvo laskee tai markkinat heilahtelevat.

Osakesäästötilissä veroton osinkotuottojen edelleen sijoittaminen plussaa

Varsinkin opintovapaalla ollessaan Lehtola on budjetoinut tuloja ja menoja. Pari kertaa vuodessa hän tekee isomman ryhtiliikkeen, jolloin seuraa jokaista senttiä.

– Moni ajattelee, ettei ole varaa sijoittaa, mutta itse olen huomannut, että taskunpohjalta katoaa helposti euroja johonkin turhanpäiväiseen, kuten take away -kahviin. Kun ottaa selvää, mihin rahat hupenevat, saattaa huomata, että sijoittaminen on mahdollista. Sijoittamisenhan voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuukaudessa.

Asuntosijoittaminen on alkanut kiinnostaa Lehtolaa, mutta ennen siihen ryhtymistä to do -listalla oli osakesäästötilin avaaminen.

– Avaushetkestä sain kuukauden ajan kaupankäyntikulut ilmaiseksi, ja hankin Carcotecia ja Enersense Internationalia pörssin alamäkeä hyödyntäen. Osakesäästötilissä kiehtoo eniten veroton osinkotuottojen edelleen sijoittaminen ja korkoa korolle -ilmiön parempi hyödyntäminen.

Nyt puolisokin sijoittaa

Mutta miten kävi Lehtolan puolison, jolle sijoittamista oli ehdotettu ensin?

– Puoliso olisi voinut uskoa, että minä hurahdan sijoittamiseen, mutta hän ei varmaankaan uskonut, että itsekin alkaa sijoittaa, kuten nyt tekee. Myös ystäväpiirissämme, johon kuuluu monen eri tuloluokan ihmisiä, moni on aloittanut sijoittamisen. Puhumme rahasta muutenkin avoimesti ja opimme toisiltamme.

Opintojen myötä kauppa ja talouspolitiikka on alkanut kiinnostaa Lehtolaa ilmiöinä. Myös vastuullinen sijoittaminen tuntuu yhä enemmän omalta jutulta, sillä se on yksi keino vaikuttaa.

– Tärkeintä on aloittaa, paljoa ei tarvitse edes osata tai ymmärtää! Sijoittamisessa ihminen ei tule koskaan valmiiksi, mutta markkinoita oppii kyllä tuntemaan.

Hanna Lehtola piti OP Median pyynnöstä sijoituspäiväkirjaa. 
Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Omistaja-asiakkaana se kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja. Lue lisää.

Lue myös:

Näin valitset osakkeet osakesäästötilille

Miten vaurastua, jos sijoittaminen kuulostaa vaikealta?

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea sekä sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Verotus määräytyy kunkin asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua.