Asuntomarkkinoiden tilanteesta puhutaan nyt huutomerkein. Se näyttää kuitenkin vähemmän dramaattiselta, kun tilannetta katsotaan asuntorahoittajan näkökulmasta.

Teksti Satu Nurmi, henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja
Julkaistu 26.1.2023

”Asuntokauppa romahti joulukuussa.” ”Taloyhtiöiden hoitovastikkeet nousseet lähes kaikissa suurissa kaupungeissa”. ”Kotitalouksia uhkaa paha velkakierre.” Siinä muutama otsikkopoiminta mediasta viime viikoilta. Asuntomarkkinoilla on takana muutama huomattavasti aiempaa hiljaisempi kuukausi, ja kustannukset nousevat niin asumisessa kuin elämässä yleensäkin.

Vastaavia otsikoita nähtiin asuntomarkkinoista myös koronapandemian alettua. ”Asuntokauppojen määrä romahti toukokuussa”, kirjoitettiin Helsingin Sanomissa kesällä 2020. Asuntokauppoja tehtiinkin koronapandemian käynnistyttyä hetken aikaa paljon aiempaa vähemmän, mutta notkahdus jäi silloin lyhytaikaiseksi. Heinäkuussa uutisoitiin jo ylikuumentuneesta mökkimarkkinasta.

Nyt käsillä on varsin toisenlainen taloustilanne. Kuten senioriekonomistimme Tomi Kortela kirjoittaa, nousivat korot viime vuonna poikkeuksellisen nopeasti. Muutos on monen kukkarossa tuntunutkin äkilliseltä, eikä sopeutumisaikaa juurikaan jäänyt. Korkojen kanssa ovat nousseet samaan aikaan myös monet muut kustannukset, kuten sähkön hinta ja esimerkiksi tonttivuokrat.

Suuri joukko suomalaisia yrittää nyt sopeuttaa omaa talouttaan vastaamaan paremmin uutta taloustilannetta. Tässä kannattaa hyödyntää erilaisia digitaalisia ja ilmaisia työkaluja. Meillä tämän työkalun nimi Talouden tasapaino, ja se auttaa jokaista mobiilipankin käyttäjää. Työkalun avulla voi ainakin seurata sitä, mihin omat rahat kuluvat. Kun tämän tietää, se auttaa paremmin hahmottamaan, missä voisi vielä olla tinkimisen varaa. Tiukassa tilanteessa ei kannata antaa paniikille pikkusormeakaan, vaan kannattaa edetä päivä kerrallaan määrätietoisesti kohti tilanteen korjaamista. Tärkeintä on reagoida ajoissa ja hakea asiantuntija-apua, jos oma taloustilanne alkaa tuntua liian haastavalta. Oma pankki auttaa näissä asioissa.

Kun puhutaan suurin kirjaimin velkaantumisesta, unohdetaan usein nostaa esiin varallisuus. Suomalaisilla on toki asuntovelkaa, mutta monella asuntovelkaisella taloudella on myös varallisuutta. Kotitaloudet myös kerryttivät koronan aikaan puskureita, joista on sittemmin ollut hyötyä. Säästäminen kannattaa kaikissa taloudellisissa tilanteissa, eivätkä kaikki kotitaloudet kulje kuukaudesta toiseen tyystin ilman säästöjä tai varautumissuunnitelmia.

Moni asuntolaina-asiakas osasi varautua korkojen nousuun etukäteen. Vaikka mediassa nostettiin esiin lähinnä korkokattojen kulut, on moni aiempina vuosina asuntolainaansa korkokaton ottanut nyt hyvästä syystä tyytyväinen. Tällä hetkellä korkokatto nimittäin pienentää jo 106 000 asuntolaina-asiakkaamme korkokuluja.

Vaikkei omassa asuntolainassa olisikaan korkokattoa, voi asuntolaina myös joustaa taloustilanteen muututtua. Näitä joustoja kutsutaan maksusuunnitelmamuutoksiksi. Lyhennysvapaa on jo monelle tuttu tapa, mutta lisäksi voi esimerkiksi muuttaa asuntolainan kuukausierää tai muuttaa maksuerän eräpäivää. Nyt on hyvä ainakin selvittää, koska oman asuntolainan korko muuttuu, jotta korkokustannusten kasvuun olisi hiukan aikaa varautua.

On hyvä, että suomalaiset ovat oppineet turvaamaan lainaansa koronnousulta, säästäneet puskureita ja oppineet hyödyntämään oman taloutensa suunnittelussa uusia työkaluja. Kaikki tämä auttaa reagoimaan myös tuleviin tiukkoihin suhdanteisiin.

Haluan kuitenkin todeta, että juuri nyt me näemme tilanteen vielä repäiseviä otsikoita rauhallisempana. OP on Suomen suurin asuntorahoittaja, eikä meille ole tullut asuntolaina-asiakkailtamme huoliviestejä. Luottotappioiden määrä ei ole räjähtänyt, ja lyhennysvapaiden kysyntäkin on pysynyt maltillisena. Mikäli työllisyystilanne pysyy hyvänä, ei tarvetta uusiin, dramaattisiin otsikoihin toivottavasti tule.

Ennustajaksi en ryhdy. Toivon, että pääsemme asuntomarkkinoilla purkamaan patoutunutta kysyntää mahdollisimman pian. Kun elämäntilanne muuttuu, liittyy muutokseen usein myös uuden asunnon tarve. Tällä hetkellä asunnon kaltaisia, suuria hankintoja mietitään poikkeuksellisen tarkkaan, mutta jos tilanne hiukan hellittää, voi muutos myös markkinoilla olla nopea.

Satu Nurmi on OP Ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja, joka aloitti uransa asiakaspalvelijana ja rahoitusneuvojana.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta