Vuosi 2022 jää mieleen jälleen yhtenä erikoisena vuotena. Kun koronapandemia näytti hellittävän viimein otettaan, Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan toi uudet synkät pilvet taivaalle. Yhä jatkuva hyökkäyssota mullisti hetkessä ukrainalaisten elämän, mutta sen vaikutukset ulottuivat myös suomalaisten arkeen.

Vuosi 2022 aakkosina:

Asuntokauppa 

Asuntomarkkinoiden suunta on kääntynyt selvästi, ja asuntokaupan hyvä veto hidastui korkojen ja asumismenojen nousun myötä. OP:n ekonomistit ennakoivat vuoden viimeisessä asuntomarkkinakatsauksessaan asuntojen hintojen laskun jatkuvan vuonna 2023. 

Budjetti 

Kuluttajahintojen nousu on pakottanut ihmiset tarkastelemaan omaa talouttaan tarkemmin. Omia tuloja ja menoja voi tarkastella esimerkiksi oman talouden budjetti-excelin avulla.

Credit  

Luottokortin luotto eli credit on voinut tuoda joustoa arkeen hintojen noustessa. 

Dollari 

Yhdysvaltain dollari suhteessa euroon oli syksyllä 2022 vahvimmillaan 20 vuoteen. Vuoden 2022 alussa yhdellä eurolla sai 1,14 dollaria. Syyskuun 27. päivänä eurolla sai 0,96 Yhdysvaltain dollaria. 

OP:n senioristrategi Ilkka Saksa kirjoitti huhtikuussa puheenvuoron valuuttakurssien muutosten vaikutuksista talouteen ja markkinoihin. 

Euribor 

12 kuukauden euriborkorko nousi joulukuussa yli 3 prosentin. Viimeksi 12 kuukauden euribor oli yli 3 prosenttia tammikuussa 2009. 12 kuukauden euribor on suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko

Fortum 

Energiakonserni Fortum oli vuonna 2022 paljon otsikoissa erityisesti Uniper-kauppojen takia. Fortum oli marraskuussa OP:n sijoittaja-asiakkaiden 5. ostetuin osake UPM Kymmenen, Nokian Renkaiden, Nordean ja QT Groupin jälkeen. 

Google 

Google julkaisee vuosittain aiheita, joita sen hakukoneeseen on ahkerimmin syötetty. Vuoden 2022 kymmenen haetuimman kysymyksen listalta käy ilmi, että hintojen nousu on huolettanut suomalaisia. Viidenneksi haetuin kysymys on miksi sähkö hinta nousee? Yhdeksänneltä sijalta löytyy miksi bensan hinta nousee? 

Hajautus 

Osakemarkkinoiden heiluessa hajauttamisen merkitys on korostunut entisestään. 

Sijoituksia voi hajauttaa ajallisesti, maantieteellisesti ja toimialallisesti. Hajauttamisesta voit lukea lisää OP Median artikkelista  Miksi sijoitukset kannattaa hajauttaa?   

Inflaatio 

Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskua eli kuluttajahintojen nousua. Vuonna 2022 inflaatio nosti esimerkiksi ruoan, sähkön ja polttoaineen hintoja.

Lue neljä vinkkiä inflaatiolta suojautumiseen.

Jääkiekko 

Suomen jääkiekkomaajoukkue Leijonat juhli historiansa neljättä MM-kultaa keväällä 2022. Pokaalia nosteltiin kotiyleisön edessä Tampereen Nokia Arenalla. 

Korkokatto 

Lokakuun lopussa korkokatto leikkasi jo yli 60 000 OP:n asuntolaina-asiakkaan korkokustannuksia. Tuolloin arvioitiin, että vuoden loppuun mennessä korkosuojat pienentäisivät jo noin 100 000 asuntolaina-asiakkaan lainojen korkokustannuksia. 

Laina 

OP Ryhmän vuoden viimeisessä asuntomarkkinakatsauksesta kävi ilmi, että alkuvuoden vahvan vedon jälkeen asuntolainatiskeillä on nähty selvää hiljentymistä ja uusien asuntolainojen nostot ovat pudonneet selvästi. 

Menot 

Kotitalouksien menot ovat kasvaneet inflaation takia. Esimerkiksi OP:n teettämä kyselytutkimuksen mukaan elintarvikehintojen nousu sai yli puolet suomalaisista tarkastelemaan jouluruokaostoksiaan ja tekemään säästöjä niiden kohdalla. 

Nato 

Suomi jätti Nato-jäsenhakemuksen toukokuussa. Suurin osa Nato-maista ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden vuoden 2022 aikana.

OP120 

Vuonna 2022 OP Ryhmä täytti 120 vuotta. Merkkivuotta juhlistettiin mm. soihtuviestillä, jonka reitti kulki Pallakselta Helsinkiin. Juoksijoita mukana oli yhteensä noin 415 yhteensä 53 osuuspankista sekä keskusyhteisöstä. 

Osuuskassojen keskuslainarahasto Osakeyhtiö perustettiin 14.5.1902. Osuuskassat tarjosivat lainaa maaseudun vähävaraiselle väestölle, jolta puuttuivat pankkipalvelut aiemmin kokonaan. Lue lisää OP:n historiasta.

Pörssi 

Pörssikurssit ovat olleet laskusuunnassa alkuvuodesta asti ja markkinoilla on ollut voimakasta heiluntaa. 

Mietityttävätkö osakemarkkinoiden liikkeet ja viimeisimmät trendit?OP Mediasta löydät uusimmat sijoittamiseen liittyvät artikkelit. Voit myös seurata OP Sijoittamista Instagramissa ja Twitterissä

Qatar 

Jalkapallon MM-kisat käytiin poikkeuksellisesti joulukuussa. Etenkin ihmisoikeusloukkaukset varjostivat Qatarissa pelattuja kisoja, joiden voittajaksi pelasi Argentiina. 

Raha 

Syksyllä 2022 OP järjesti maksuttoman säästöhaasteen, jonka tavoitteena oli auttaa suomalaisia selviämään arjessa, kun hinnat ja lainojen korot nousevat. 12 viikkoa kestäneessä haasteessa jaettiin konkreettisia vinkkejä ja työkaluja oman rahankäytön seuraamiseen ja säästämiseen. 

Säästöhaaste oli osa OP:n työtä taloustaitojen vahvistamiseksi. 

Sähkö 

Sähkön hinnan nousu on ollut huomattavaa vuonna 2022. 

Taantuma 

OP:n ekonomistit arvioivat Suomen talouden painuvan vuonna 2023 maltilliseen taantumaan, josta toivutaan verkkaisesti. 

Ukraina 

Ukrainan sota on järkyttänyt koko maailmaa vuonna 2022. Vaikutukset ovat ulottuneet myös globaaliin talouteen. 

Väkiluku 

Maapallon väkiluku ylitti kahdeksan miljardin asukkaan rajan 15. marraskuuta. 

Widgren Joona 

OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén seuraa asuntomarkkinaa ja arvioi, että vaikka asuntokauppa on hidastunut, ei asuntojen merkittäviä alennusmyyntejä ja hintojen romahtamista ole nähtävissä. 

X / 10 

OP listasi suomalaisten kymmenen ostetuinta osaketta, rahastoa ja ETF:ää vuonna 2022. Tutustu listaa tästä: Näihin suomalaiset sijoittivat vuonna 2022. 

Yrittäjät 

Monelle yrittäjälle vuosi 2022 oli jo kolmas taloudellisesti vaativa vuosi koronapandemian ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia. Hintojen nousu ja esimerkiksi komponenttipula on hankaloittanut yritystoimintaa. 

Zuckerberg 

Mark Zuckerbergin luotsaaman Metan osake putosi yli 60 prosenttia vuoden aikana. Sosiaalisen median palvelu Twitter sen sijaan poistui pörssistä sen jälkeen, kun liikemies Elon Musk osti palvelun. 

År 2022 

År 2022 kommer att gå till historien framför allt till följd av Rysslands anfallskrig, det mänskliga lidandet under kriget och krigets inverkan på den globala ekonomin. 

Äänestys 

Vuonna 2022 OP:n edustajiston vaalit järjestettiin kuudessa eri osuuspankissa: OP Jokilaaksoissa, OP Orimattilassa, OP Mäntsälässä, OP Satapirkassa, OP Suomenselässä ja OP Uusimaassa. 

Öljy 

Raakaöljyn hinta määrittää merkittävästi polttoaineiden hintaa. Esimerkiksi bensan ja dieselin hinta nousi Suomessa vuoden 2022 aikana ennätyslukemiin. Lue, miten ajotyylillä voi vähentää polttoaineen kulutusta ja säästää.

Hyvää uutta vuotta 2023!